Армията ще спира бежанците с учения по границата

Най-доброто от печата

25-08-2015, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Военните ще бъдат разположени на втора линия, зад граничната полиция

Министерството на отбраната ще проведе серия от учения по границата с Македония, за да пресече евентуални планове на нелегални имигранти от западната ни съседка да нахлуят на българска територия, научи "Сега" от източници от МО. Над 7000 чужденци са влезли в Сърбия от Македония в неделя вечерта, съобщи Върховният комисариат на ООН. 70 автобуса с бежанци пристигнаха в Белград в нощта на неделя срещу понеделник от лагера в Прешево в Югоизточна Сърбия. През последните седмици по няколко хиляди нелегални имигранти преминават от територията на Гърция в Македония през Гевгелия и се отправят към Сърбия. Миналата седмица Сърбия предизвика паника, като съобщи, че ще ги пренасочва към България и Хърватия.

Присъствието на военните по българо-македонската граница е маскирано като маневри, за да се избегне евентуален дипломатически скандал заради струпването на войска до граничната бразда. Изпращането на армията беше решено миналия петък на заседание в МВР, на което присъстваха премиерът и шефовете на специалните служби.

Засега не е ясно колко точно военни ще бъда включени в операцията по българо-македонската граница, въпреки че вчера министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че става дума едва за 25 души. Това обаче е официалната версия и действителният брой е по-голям, но не се обявява, за да не стане дипломатически скандал. По неофициална информация граничната полиция ще продължи да охранява сама границата и не се предвижда да има съвместни патрули. Военните ще бъдат разположени на втора линия, за да провеждат ученията. Пред БНР вчера министър Ненчев не обясни точно с какво ще се занимават 25-те военни.

"Ще започнат от утре. Сутринта си прегледах доклада и разбирам, че се касае за близо 4 хиляди бежанци, които са в района на Гърция и Македония, и в един момент ситуацията наистина може да бъде твърде обезпокоителна. Затова ние ще вземем превантивни мерки. Ще бъдем там, ще бъдем на разположение толкова, колкото е необходимо", заяви военният министър.

България ще помогне за привличането на финансови средства от Европейския съюз за справянето с бежанския натиск в Македония, заяви външният министър Даниел Митов в Скопие, цитиран от БГНЕС. Намерението изглежда странно, при положение че страната ни досега е получила най-малко европейски средства по линия на бежанците. Митов, който е на посещение в Македония, допълни, че България вече е увеличила контрола по границата си с Турция и на останалите си гранични пунктове. Той призова другите страни в ЕС да поемат част от отговорността за имигрантите. Но председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че няма да се провежда нова среща на върха на ЕС заради кризата.