Годежът на Берна и Костадин се отлага за пролетта

Мисия Добрич

25-08-2015, 09:46

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Берна си харесала Костадин

Швейцарци венчават Берна и Костадин в добричкия зоопарк

Кметът на Добрич се срещна със съпрезидентите на Сдружение „Про Зоо Добрич“ – Шафхаузен

 Кметът на Добрич Детелина Николова се срещна със съпрезидентите на Сдружение „Про Зоо Добрич“ – Шафхаузен, Швейцария. По време на разговора  една от темите бе състоянието на дарената на Добрич преди две години от Зоопарка в Берн мечка Берна и най-новия обитател на нашия център – мечокът Костадин, настанен засега в съседния подслон, както и евентуалната възможност след преценката на специалистите да бъдат събрани заедно.  Това бе и основната цел на визитата на д-р Бурки, активен участник в партньорството от основаването му досега,  и зам.директора на бернския Зоопарк Юрг Хадорн. Според тях помощта, която Добрич е оказал в труден момент с временното приютяване на  трите мечки от Плевен е силно позитивен знак, повишил престижа на нашия Зоопарк. По време на посещението на швейцарските гости в Добрич бе извършено продължително наблюдение на състоянието и поведението на двете мечки, които са в момента разделени в двата отделни подслона на територията на Зоопарка и се обсъди възможността те да бъдат събрани заедно още преди зимния сън.

Заключението на специалистите бе, че и двете мечки  са в добро здравословно и физическо състояние. Съжителството на двата представителя на този животински вид очевидно предизвиква голям интерес сред посетителите. Но поведението на новият мечок Костадин показва, че той е силно стресиран – вероятно от отсъствието на другите две плевенски мечки, с които е съжителствал дълго време. При това е доста по-тежък, а и на възраст - по-голям с 2 години от Берна. Препоръката на швейцарските  експерти, която прие и директорката на нашия Зоопарк Севдалина Венкова, бе следната: да не се предприема засега събиране в един подслон на двете животни, тъй като крие сериозни рискове. Оптималното време за това е през следващата  пролет.

Втората съществена  тема в деловия разговор: проучва се възможността по предложение на швейцарските партньори за членство на ЦЗПЖ-Добрич в авторитетна асоциация на европейските зоопаркове, в която членува Зоопаркът Берн. Предстои по-нататък  съвместно изясняване между партньорите  на условията, предимствата, задълженията на членовете на ЕАZA и вземане на съответното решение след спазване на задължителните нормативни процедури.

Д-р Долф Бурки и Юрг Хадорн споделиха след това, че са щастливи от факта, че са дългогодишни партньори на Добрич и на нашия Зоопарк Те изразиха задоволство от кратката си, но резултатна работна визита и споделените съвместно с домакините в Добрич идеи за приоритетите в бъдещото ни сътрудничество, което са убедени и занапред да продължават. Двамата швейцарски специалисти са особено впечатлени и благодарни за отделеното време при  проведената работна среща и ангажираността на   кмета на Добрич към партньорството и развитието на Зоопарка.