Митов: Формално няма прекратяване на "Южен поток"

Политика

25-08-2015, 11:50

Снимка:

aigg.wordpress.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Отношенията с Русия трябва да са равнопоставени, подчерта външният министър

България не си е унищожила отношенията с Москва. За това свидетелстват и посещенията на български министри там, сред които и на енергетиката Теменужка Петкова. Това заяви пред bTV външният министър Даниел Митов.

"Ясно е, че Русия се отнася добронамерено към развитието на отношенията с България. Важно е тези отношения да бъдат равнопоставени", посочи той.

Митов заяви, че, въпреки изказването на президента Владимир Путин в Анкара, направено на 1 декември 2014 г., формално няма прекратяване на газопровода "Южен поток".

"Като всяка една суверенна държава сме длъжни да наблюдаваме нашите граници и да ги пазим", каза още външният министър. Той подчерта, че България не можем да се разглежда изолирано, защото имаме задължение едни към други в ЕС. "Всеки в ЕС трябва да си изпълнява задълженията и не трябва да си прехвърляме отговорността. Имаме ангажимент да пазим и границите на ЕС", подчерта Митов.

Според него при добра координация на съответните служби можем да засечем хора, които представляват опасност за нас и нашите страни партньори. "Но това не може да е сигурно на 100%. По тази причина съществува опасност", каза той.

Митов бе категоричен, че провалените държави в Близкия изток създават среда на несигурност и резултатите от това вече се виждат. "Трябва да говорим за следваща фаза на реакция на "Ислямска държава", но следващият етап не означава участието на България в каквито и да било бойни действия", допълни министърът.

"Конфликтите и в Украйна, и в Близкия изток имат потенциал да се разраснат. Нещата могат да се променят много бързо. Българската държава трябва да се държи отговорно и да пази своите граници", добави той.