Хората, реализирали Съединението са сред пловдивчани

Мисия Пловдив

25-08-2015, 12:26

Снимка:

24 часа

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

20 пана разказват събитията от преди 130 години на открито, до Римския стадион

Уникална експозиция от 20 пана е подредена в центъра на Пловдив до Римския стадион, която показва събитията от преди 130 години.

Гражданите и гостите на Пловдив могат да се запознаят на място, вместо да посещават музея. "Основата цел е да докараме тези факти най-близо до хората", поясни кметът Иван Тотев, който заедно с шефа на историческия музей Стефан Шивачев откри експозицията.

 

"Това са изключителни свидетелства от онова време", допълни кметът. Първото платно представлява цветна картина, рисувана от архитекта на Източна Румелия и пряк свидетел на събитията - Пиетро Монтани.

 

На пред план е княз Александър Първи, впечатлен от великото дело. Показана е и прословутата картина от Берлинския конгрес, който разпокъсва българските земи.

 

"Искаме да покажем хората, реализирали Съединението. Тук е бил елитът. Захари Стоянов е подготвил плеядата стари революционери за великото дело", каза Шивачев. За първи път се показва фотография с македонски доброволци, участвали в защита на Съединението. Доста от платната представят града след втората половина на XX-ти век, когато столицата на България вече е в София.

 

Изложбата ще остане до 25 септември в центъра на Пловдив, а подобна експозиция с 20 платна ще бъде открита в Народното събрание на 2-ри септември.