ООН: Мерките на Европейския съюз срещу миграцията "не работят"

Свят

25-08-2015, 13:53

Снимка:

©ЕПА/БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Организацията остро критикува блока за липсата на инвестиции в интеграцията на изселниците

Териториалният суверенитет на страните от Европейския съюз не предполага, че границите им трябва да бъдат затворени пред миграционната заплаха. Това заяви специалният докладчик на ООН по въпросите на човешките права и миграцията Франсоа Крепо в критично изявление срещу действията на блока. Според Крепо въвежданите мерки от европейските страни "не работят" и не отчитат приетите политики, изискващи инвестиции в интеграцията на мигрантите.


Огражденията, използването на сълзотворен газ и други форми на насилие спрямо мигрантите и търсещите убежище, задържанията, непредоставянето на убежище, храна и вода, използването на езика на заплахата и пълна ненавист няма да спрат мигрантите, посочи Крепо.


Според него решението на проблема е да се осигури официален канал за влизане и пребиваване на мигрантите в Европа и вливането им в трудовата сила. Едва тогава ще може да бъде върнат контрола на границите.


Междувременно Унгария призовава за допълнителни средства от Брюксел, за да се справи с най-тежката бежанска криза от Втората световна война насам.


Призивите бяха направени от началника на премиерския кабинет Янош Лазар в интервю за в. "Модяр Хирлап". Европейският съюз разпределя средствата за граничен контрол по унизителен начин. Старите страни-членки обират средствата от новите, коментира Лазар.


Унгария, една от най-засегнатите страни от миграционния натиск, е регистрирала над 100 хиляди имигранти от началото на годината. За сравнение през цялата 2014 година общият брой на регистрациите е 43 хиляди.


До 3 хиляди бежанци, предимно от Сирия, се очаква да преминават всекидневно през Македония към Централна Европа през следващите няколко месеца. Това обяви днес говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците Мелиса Флеминг в Женева.


Флеминг уточни, че изтеглянето на бежанците от Турция, Йордания и Ливан, където намериха първоначално убежище, се дължи на влошените условия в трите страни. Комисариатът призова 28-те страни-членки на ЕС да осигурят "справедливо разпределение" на търсещите убежище и изрази увереност, че Европа може да се справи с кризата, ако бъдат приложени "правилните мерки".