Министърът на туризма обсъди в Китен проектите за следващия сезон

Животът

25-08-2015, 16:18

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Премахнаха оградата на пътя Созопол – Приморско

Търговци от морския курорт отчетоха един добър летен сезон

Министърът на туризма Николина Ангелкова бе на официално посещение в Китен вчера. Повод за визитата бе обсъждане на настоящия туристически сезон. На срещата с министър Ангелкова присъстваха кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов, Атанас Петров - кмет на Китен и представители на туристическия  бранш.

Въпреки първоначалните прогнози за спад на туристи по Черноморието, търговци от Китен отчетоха добър летен сезон, който все още продължава. Част от хотелиерите изразиха мнение, че добрият сезон зависи и от това, как те сами го планират. Всички участници в срещата се обединиха около становището, че плажовете трябва да бъдат стопанисвани от Общината, за да може да се осъществява контрол от близо. Споделени бяха и предложения за реформа, с която да се контролират цените на чадъри и шезлонги. Изразено бе недоволство, че цената на тези екстри на плажа надхвърлят цената на нощувка за двойна стая в Китен. Антирекламата на някой медии също играе роля за отлива на българския турист, убедени са от туристическия бранш.

Министър Ангелкова  запозна присъстващите с поставените цели на ръководената от нея институция. Тя информира, че има принципна договорка от следващата година концесиите на преминат към Министерство на туризма, като се работи по проект за категоризиране на плажовете, което също да доведе до един по-качествен краен продукт, удовлетворяващ и туристите, и концесионерите. Планира се да бъдат изпратени покани на журналисти от различни държави, който след това да рекламират България на местно ниво, сподели министър Ангелкова. Тя даде за пример държава като Португалия, която по този начин за няколко години е завишила туристопотока с 60%.

Направените предложения от местния бизнес ще бъдат разгледани, анализирани и взети под внимание при правенето на реформи, свързани с туризма, увери министър Ангелкова. Кметът Германов от своя страна се ангажира  Община Приморско, съвместно с туристическия бранш, да изготви предложенията в писмен вид, които да бъдат изпратени до Министерство на туризма.

Министър Николина Ангелкова обяви, че предвижда срещи в Приморско и Китен в края на септември, когато ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с отминалия летен сезон и планирането на следващия.