Родерик Мур: Нямам информация, че US базите тук ще се използват за атаки срещу Русия

Политика

26-08-2015, 09:33

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Дипломатът смята, че няма особен напредък в борбата с корупцията у нас

"България не е постигнала особен напредък с борбата с корупцията". Тази оценка постави временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в страната ни Родерик Мур в ефира на Нова телевизия.

Според него, през последния четвърт век се забелязва сериозен напредък на държавата ни в много области, но икономическото развитие и корупцията не са след тях. "Има една класа от хора, която е свързана политически", коментира корупцията Мур.

Когато преди десетилетие питал колко са политиците, дадени на съд за корупция, отговорът бил: "Нула". Сега, след толкова години отговорът е същия. Дипломатът даде пример със САЩ, където ежегодно на всички нива имало съдебни процеси срещу политици.

Макар, че се връща в България след 15 години и е тук сега отскоро в страната, временният посланик на САЩ призна, че е изненадан от обсъждането в обществото по въпроса за разполагане на американска военна техника на наша територия.

"Едната причина за изненадата ми е фактът, че САЩ и България са съюзници. Другата пък е това, че разполагането се случва винаги със съгласието на българските власти", отбеляза Мур.

Той успокои зрителите, че не разполага с информация, според която Америка планира да използва военни бази у нас за атака срещу Русия.