Меркел призова мигрантите от Балканите да си стоят у дома

Свят

26-08-2015, 11:14

Снимка:

©newsbg.eu

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Приоритет на Германия става справянето с бежанската вълна, както и ксенофобията

Германският канцлер Ангела Меркел призова икономическите мигранти от Балканите да не си правят труда да идват в Германия, защото шансът им да получат разрешение за пребиваване и работа е минимален. Приоритет на страната става справянето с бежанската вълна от Близкия изток.
"Иначе няма да успеем да помагаме на онези, които наистина се нуждаят", обяви Меркел.


Канцлерът днес ще посети центъра за настаняване на бежанци в град Хайденау край Дрезден, пише Медиапул. бг. В края на миналата седмица в Хайденау избухна ксенофобски протест, имаше сблъсъци между крайно десни, антифашисти и полицаи, в които пострадаха поне 30 служители на реда.


Инцидентът, в който повечето участници бяха пияни, съвпадна с 23-та годишнина от една от най-тежките прояви на групово насилие срещу чужденци от края на Втората световна война насам.


Меркел определи събитията в Хайденау като "отвратителни". Политиците и пресата обаче смятат, че канцлерът трябва да се намеси по-решително по проблема с бежанската вълна.


"Отвратително е да гледаш как крайно десни екстремисти и неонацисти крещят с омраза. Но също така безобразно е да видиш, че германски граждани и дори семейства с деца, ги подкрепят и участват в шествията им", каза Меркел.


Хайденау е с 16 000 жители, близо до границата с Чехия и е един от най-силните райони на Национал-демократическата партия, спечелила почти 9% на последните избори.


В града Меркел планира да се срещне с бежанци от новия център и да разговаря с общината, с доброволци и с органите на реда, след като кметът Юрген Опиц настоя Меркел лично да дойде на място.


Канцлерът определя миграционната криза като най-голямото предизвикателство за 10-годишното й управление и се нае да стимулира единна европейска реакция. "Три-четири държави поемат цялото бреме", каза тя във вторник в Дуисбург.


Германия очаква да приеме близо 800 000 мигранти само през тази година. В началото на седмицата страната обяви, че няма да връща хората, които са решили да потърсят убежище.


В същото време социолозите предупреждават, че в Германия растат ксенофобските настроения. В понеделник гимнастически салон в град Науен бе опожарен, защото се подготвяше да настани стотина бежанци, разказва ДПА, цитирана от сайтът “Дневник“.


"Тази тълпа, хората, сеещи това насилие, не трябва да получават и милиметър пространство", каза в понеделник в Хайденау вицеканцлерът Зигмар Габриел. Той е също министър на икономиката и лидер на коалиционните партньори от Социалдемократическата партия. Във вторник централата на партията в Берлин бе евакуирана заради заплаха за бомба. От ръководството й съобщиха, че са получили стотици заплашителни съобщения и обаждания, включително и за убийство на членове.


Полицията съобщи в понеделник и за друг инцидент в градската железница на Берлин. В събота двама неонацисти на 32 и 37 години са нападнали жена с двете й деца, обиждали я и единият от тях уринирал върху нея. Те са били задържани на следващата гара. Пострадалото семейство е от Източна Европа, а децата са на 5 и 15 години.


"Те си мислят, че са защитници на истинската Германия, а истината е, че това са хора, които най-малко могат да се нарекат германци", каза Габриел за неонацистите, скандирали "Хайл Хитлер!" и замеряли полицията с бутилки и фойерверки.