Жители на "Струмско" се оплакват от фабрика, заради отровен въздух

Инспекцията е категорична, че предприятието не е замърсителят

Жители на благоевградския квартал "Струмско" се оплакаха, че фабрика за производство на дървени въглища замърсява въздуха, съобщава БНТ. Сигналът е подаден до Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите. Хората коментират, че рано сутрин и късно вечер кварталът е обгазен с остра задушлива миризма.

Енчо Лазаров живее на 500 метра от сградата, където от девет години се произвеждат дървени въглища. Казва, че ежедневно се усеща неприятна миризма от фабриката.

Енчо Лазаров: “Специално ето тоя квартал усещаме много добре. Отвратителна е миризмата. Особено вечерно време когато стане по-хладничко. Сигурно вършат нещо там по пещта и мирише много.”

Собственикът на фабриката Кирил Беров е категоричен, че по време на работа се спазват всички изисквания за опазване на околната среда.

Кирил Беров, собственик на фабриката: “На мен са ми правили проверки през нощта. Стояха РИОСВ, има протокол, в два часа през нощта, че ние не правим никакво обгазяване.”

РИОСВ и Община Благоевград са извършили съвместна проверка, при която е установено, че фабриката не работи. Пещите в сградата са студени, а служителите са пуснати в отпуск, което означава, че фабриката не може да бъде източник на замърсяване, допълниха от Инспекцията. Продължава да се издирва източника на неприятната миризма.