Ново кръвно изследване предвижда самоубийствени мисли

Трагедия, която може да бъде предотвратена

Изследователи от Университета в Индиана са разработили специален кръвен тест, който засича специфични биомаркери, за да определи риска от бъдещи самоубийствени мисли и тенденции, пише obekti.bg.

Всяка година в САЩ над 40 000 души загиват след самоубийства – трагедия, която може да бъде предотвратена, пишат авторите на изследването.

Дори ако някой човек е диагностициран с психическо разстройство или заболяване, е много трудно да се определи дали у него ще се породят самоубийствени мисли и дали ще ескалират в действия. Учените са искали да открият както биологични, така и субективни индикатори у пациентите, които могат да им подскажат, че рискът за тези хора се повишава. След анализ на биомаркери в 217 доброволци, диагностицирани с различни психични разстройства, учените са се концентрирали върху 37 случая, в които пациентите са преминали от нисък до много висок риск от самоубийство в курса на проучването.

След като определили биомаркерите, които присъствали в тези 37 души, учените се обърнали към патолозите и взели проби от кръвта на 26 души, извършили самоубийства. Тесответе показали с 92% точност наличие на изолираните биомаркери. Изследователите също разработили специален въпросник, който върви заедно с теста за биомаркери, за да получат дори по-точно предсказание за риска от самоубийство. Методът има и някои ограничения – тестовете са били проведени само на мъже (учените в момента се занимават с подобно изследване с женска контролна група). Също така, тестовете са били направени на хора, които вече са били диагностицирани с психично разстройство – засега няма информация дали тестовете работят при пациенти без диагноза.
Научният труд на изследователите е публикуван в Molecular Psychiatry.