Спасяват Созопол от екобомба на Банев

Туризъм

27-08-2015, 07:59

Снимка:

в-к "Стандарт"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Експерти умуват какво да правят с 28-годишната пречиствателна станция на "Каваците"

Екологична бомба е заложил край Созопол милионерът Николай Банев, който дължи и близо 400 бона неплатени данъци. Това твърдят от местната община заради ситуацията в къмпинг "Каваците", стопанисван от бизнесмена. Пречиствателната станция там изобщо не работи и събиращите се фекални води отиват в морето.

Спешно свикан експертен съвет от кметството в Созопол, специалисти от екоинспекцията в Бургас и регионалното министерство ще търсят решение на проблема. "Ще свикаме експерти, които да кажат какви предписания да дадем на Николай Банев. Това включва цялостно екологично решение на проблема с отвеждането на отпадните води. В момента старата пречиствателна станция, изградена през 1988 г., е незаконна, защото в общината не са открити документи за функционирането й", заяви вчера пред "Стандарт" шефът на дирекция "Екология" в общината Мадлен Вълчева.

Сегашната сграда, за която е трудно да се нарече пречиствателна станция, представлява метална барака с общо 3 шахти. Те няма къде да се изливат освен в морето. "Има някакви документи на името на "Балкантурист" отпреди 28 години. След това обаче станцията не е регистрирана в "Басейнова дирекция"-Варна, което я прави незаконна", обясни Вълчева.

Според нея като собственик на дружеството "Хелио тур-с", Николай Банев трябва да се грижи къде отиват отпадните води от ресторантите и капанчетата в къмпинга.

Подобно било положението и в другите два къмпинга, стопанисвани от Банев - "Градина" и "Златна рибка". В тях обаче никога не е имало пречиствателни съоръжения, а фекалиите и отпадните води се зауствали в септични ями. "Сега община Созопол изгражда канално-помпена станция, която ще отвежда отпадните води от къмпинг "Градина" към пречиствателната станция на града", твърди Вълчева.

Банев приватизира още през 2000 г. държавната фирма "Хелио-с-тур". В активите й влизат 5 привлекателни къмпинга -"Градина", "Каваците", "Златна рибка", "Веселие" и "Черноморец", както и 3 ресторанта - "Винарска изба", "Механа" и "Хоризонт". Сред активите са още резиденция "Созопол" и комплекс "Каваците". Първоначално Банев купува само 40 на сто от капитала срещу 700 000 долара. На първо време трябва да плати 10 на сто от цената, или 70 000 долара, а останалите - с компенсаторки от масовата приватизация. На практика бизнесменът получава всичко накуп срещу 70 000 долара, защото не е платил нито стотинка повече. Държавата започва да води дела за неизплатените 630 000 долара, като сумата с лихвите скача на 1 700 000 лв. През 2012 г. на търг отива къмпинг "Градина", но той и досега продължава да е собственост на Баневи, вероятно заради продължаващите обжалвания в съда.

Банев има проблеми и със строителния надзор. Проверка на РДНСК-Бургас в "Каваците" показва, че там има поне 7 незаконни постройки, издигнати от 2008 г. насам. Три от тях - масивна сграда с дървен навес, санитарен възел и "Снек - бар Каваци" са с влезли сила заповеди за събаряне и са премахнати принудително през пролетта на 2012 г. За останалите 4 - ресторант "Емона", "Кръгла дискотека" и две обслужващи сгради, има решения за събаряне от Бургаския окръжен съд, които отново се оспорват във Върховния административен съд.

Милионерът, който не бърза да си оправи сметките с държавата, е забравил да си плати данъците на община Созопол, припомниха вчера от кабинета на кмета Панайот Рейзи.

За последните 4 години Банев е натрупал борч от общо 377 572,74 лв. Голямата част от задълженията е от такса смет - 342 853 лв. За да събере парите си, общината още преди 2 години е завела дело и е предявила иск за сумата.

Така се стигна до разпореждането на частния съдебен изпълнител за продажба на активите на фирми на Банев. Първият имот, който отива на тезгяха, е дискотеката "Теодора". Публичният търг е насрочен за петък - 28 август. "Търгът ще се проведе в сградата на Бургаския районен съд. Минималната цена е 700 000 лв.", заяви вчера частният съдебен изпълнител Ивелина Божилова. Имотът, който е в самия град Созопол, е с парцел от 3,5 дка, а разгънатата площ на дискотеката е 950 квадрата.

"Според стандартите на Банев сумата е колкото половин сватба. Но човекът си има принцип: Нещо, което може да не го плати, да не го плаща, коментират близки до ексцентричния богаташ.

Чалготеката винаги е пълна до сутринта

Обявената на публичен търг дискотека "Теодора" е най-хитовият и оборотен бар в Созопол, а и в целия регион наоколо. Николай Банев е собственик на заведението, но го отдава под наем. В Созопол се говори, че сумата, която прибира за него, е повече от солидна. Преди всеки сезон десетки кандидат-наематели водят люти битки помежду си да се докопат до апетитната дискотека. Затова и мениджърите й често се сменят. Както и имената на заведението. В момента се казва "Теодора", но съвсем доскоро името й бе "Ревю", а преди това "Вижън".

Настоящият наемател е заложил на поп фолка, затова често в заведението гостуват известни чалга звезди като Малина, Камелия и Емануела. Заведението никога не остава празно. Туристите го предпочитат не само заради изпълнителите, които гостуват на живо, но и заради факта, че това е единствената дискотека в Созопол, която работи до сутринта. Сградата е оборудвана със стабилна шумоизолация и мощните децибели изобщо не се усещат навън. Останалите дискотеки нямат такива екстри и затова трябва да спрат работа най-късно в полунощ. "Теодора" се намира на супер атрактивно място в началото на стария град, точно срещу общинската администрация. Капацитетът й е поне за 300 души.

Хората на милионера:
Платихме 92 000 лв. данъци, търг няма да има

"Преведохме 92 000 лв. в сряда около 14,30 ч. по сметката на частния съдебен изпълнител. Според уверенията на адвокатите ни при това положение търг за дискотеката не би трябвало да се проведе". Това заяви вчера пред "Стандарт" управителката на къмпинг "Каваците" Мария Маринова. Според нея дискотеката е обявена на търг именно заради тези задължения.

"Цял ден не съм била в офиса, не съм видяла превод. Ако такъв има, ще го видя утре (б.р. днес). Ще преведем парите на община Созопол. Много е вероятно, ако е така, да няма търг", коментира по-късно частният съдебен изпълнител Ивелина Божилова.

"Това съоръжение, за което се говори, че е пречиствателна станция, не е такова. Имаме договор с лизензирана фирма за извозване на отпадъците от шахтите", уточни още управителката на къмпинг "Каваците" Мария Маринова.