Зрелостниците са на поправителна матура днес и утре

Общество

27-08-2015, 12:35

Снимка:

©marica.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 11 септември

Близо 5000 зрелостници днес се явяват на матура по български език и литература. Рано тази сутрин в присъствието на министъра на образованието проф. Тодор Танев и представители на медиите, бе генериран вариантът на изпитната комбинация. Това направи журналистът от вестник "Аз Буки” Николай Кънчев, който бе определен чрез жребий.


Учениците пишат по 10-та тема. 4906 зрелостници са заявили, че ще се явят на матурата в рамките на есенната изпитна сесия. Изпитът се провежда в 160 училища, а за реда се грижат около 1000 квестори.


Изпитът започна в 8:00 ч. и продължава 4 астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности времетраенето на изпита е 6 астрономически часа. Зрелостниците нямаха право да излизат от учебната зала до края на първия час от изпита.


Държавният зрелостен изпит по български език и литература включва 41 задачи: 40 тестови задачи с максимален брой точки 70 и задача за създаване на аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея, с максимален брой точки 30. Общият максимален брой точки е 100.


Министърът на образованието проф. Тодор Танев пожела на зрелостниците да са спокойни, за да покажат максимум от знанията си, а за провеждането на матурата си пожела - всичко да бъде наред.
В петък от 8:00 ч. е вторият държавен зрелостен изпит. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 11 септември.


Във връзка с подобряването на сигурността и недопускане на преписване се обмислят различни варианти, които да се въведат през следващата година, заяви министър Танев. Ключова е идеята във всяко училище, в което се провежда зрелостен изпит, да има комисия, в която ще участват и родители. Те ще могат да гледат камерите през цялото време, но ще са с ограничен достъп само до коридорите. Няма да могат да влизат в залите, за да не пречат.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен