666 безработни в областта са постъпили на работа през юли

През месеца са заявени 644 работни места

На работа през юли 2015 г. в област Добрич са постъпили 666 безработни лица. На първичния пазар на труда реализация са намерили 496 безработни лица. С посредничеството на бюрата по труда от Добричка област 469 лица са постъпили на работа в реалната икономика, съобщи днес на пресконференция директорът на Бюрото по труда в Добрич Васил Сивков. Трудовите посредници са осигурили реализация на първичен пазар на труда на 19 лица повече спрямо месец юли миналата година. По програми и насърчителни мерки за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” работа са започнали 170 безработни лица. През месеца на работа са устроени 129 младежи до 29 години, от които 54 са на възраст до 24 години.

През юли 2015 г. в бюрата по труда от областта са заявени 644 работни места. На първичния пазар на труда са обявени 607 работни места. Работодатели от частния сектор са заявили 50,2% от работните места. Най-много от обявените през юни свободни работни места са от сферата на хотелиерството и ресторантьорството (265). Следват преработващата промишленост (97), търговията (73), операции с недвижими имоти (42), селско стопанство (34), строителството (28) и др. По схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са заявени 37 работни места.

Към 27.08.2015 г. в ДБТ Добрич са актуални 356 работни места, както следва:

За град Добрич 331 позиции

-                             За лица с висше образование – 61 работни места - 14 лекари, едн психиатър и  един фелдшер. Обявени са 45 учителски места в различни направления.

-                             За лица със средно образование са обявени 148 работни места- търсят се сервитьори, опаковачи, тапицери, шивачи , продавачи, общи работници, работници в строителството, заварчици, фризьори, бармани, монтажници и др.

-                             За лицата с основно образование са актуални 97 позиции -  дърводелци, машинен оператор шиене на облекла, общи работници, чистачи, зареждач на материали и полуфабрикати, шофьори, кроячи, гладачи и др.

-                             За лица с начално образование има 19 свободни работни места – работник поддръжка на пътища, работник в строителството, работник ферма за птици и др. 

-                             За лица без образование позициите са 6 – гладачи и общи работници;

За гр. Балчик 24 позиции

-                             За лица  с висше образование – 5 позиции – за учители – различни направления

-                             За лица със средно образование – 6 работни места рецепционист, сервитьор, администратор;

-                             За лица с основно образование – 9 позиции – охранители и камериерки;

-                             За лица с начално образование – 4 позиции – работник в консервна фабрика;

За филиал Крушари1 СРМ  - възпитател начална училищна педагогика