Кадиев с петиция срещу застрояването на Борисовата и Южния парк

Мисия София

28-08-2015, 11:25

Снимка:

©Столична община

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Нападна директно в ефир главния архитект, че разрешава такъв произвол

Депутатът от БСП-Лява България Георги Кадиев инициира петиция за спиране застрояването на Борисова градина и Южния парк и обвини главният архитект на София Петър Диков, че разрешава това да се случва. Става въпрос за място зад бившия "София ленд”. "В момента строежът е върху 22 декара площ", заяви по НТВ Георги Кадиев, който днес е и рожденик.


"Причината да съм тук е, че още през 2009 г., когато се приемаше общия устройствен план, бях против това нещо и тогава спорихме с архитект Диков дали трябва да се смени зоната. До тогава тя се водеше за спорт и атракциони, а след това стана от смесен тип с право на строителство. Тогава аргументът му беше, че мястото е запустяло", каза още Кадиев.


"Тази площадка никога не е била част от Борисовата градина. Още от 60-те години там е имало военни складове и гара за разлика от "София Ленд”, който наистина е бил част от Борисовата градина", репликира архитект Петър Диков и отрече да е имало дългосрочен замисъл там да се строи жилищна сграда.


В края на 2006 г. със закона се задължи общината да направи актуализация с цел да бъдат опазени и развити зелените площи. "Тогава твърдях, че това е една асфалтирана площадка, продадена на частни лица 1999-2000 г. От една асфалтова площадка правим комплекс с 54% зеленина", обясни още главният архитект.