Над сто мъртви тела извадиха край бреговете на Либия

Свят

28-08-2015, 12:04

Снимка:

© ABC News

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Две лодки с нелегални имигранти бедстват в Средиземно море, спасени са 200 човека

Две лодки с нелегални имигранти потънаха вчера в Средиземно море, край бреговете на Либия и има опасения, че жертвите са стотици, предаде ДПА.


Над 100 тела са извадени по данни от болницата в близкия град Зуара на западното крайбрежие, съобщи Би Би Си. Бреговата охрана е успяла да спаси 200 души, но изглежда много повече са блокирани в трюма на по-големия плавателен съд.


Първата лодка, с около 50 пътници, подала сигнал за помощ вчера, а втората, с около 400 пасажери, потънала малко по-късно. Телата, докарани в болницата в Зуара, са на имигранти от Сирия, Бангладеш и южноафрикански страни, твърди местен жител, цитиран от Би Би Си.


Поредна трагедия с бежанци стана в Средиземно море, след като две дървени лодки, претъпкани с нелегални мигранти се преобърнаха край бреговете на Либия.


На борда на първата лодка имало около 50 души, а на втората над 400 души. До този момент са спасени 200 души, а десетки са в неизвестност, предаде forumnews.bg.


Бреговата охрана продължава спасителната операция. Либийската власти работят с много ограничени средства. Повечето от съдовете са риболовни кораби, които се наемат от собствениците им. Това обясни представител, свързан с международно признатото правителство.


Италианската брегова охрана съобщи, че вчера е координирала спасяването на около 1400 мигранти в крайбрежието на Либия, след като ден по-рано там бяха спасени общо около 3 хиляди мигранти.


От началото на годината във водите на Средиземно море са загинали 2 300 мигранти. Над 100 000 са успели да се доберат до Италия, а близо 160 000 до Гърция.