12-годишна бургазлийка взе титлата на ЕС

Мисия Бургас

28-08-2015, 13:39

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Адмирации! Истински триумф на бургаските акробати

Нюргюл е родом от търговищкото село Крепча

Състезателката на ШК „Бургас 64” Нургюл Салимова спечели шампионската купа на Европейския съюз по шахмат в Чехия. В групата на момичетата до 12 години талантливата майсторка на черно-бялата дъска записа седем победи, едно реми и една загуба. Така от 9 възможни точки, Салимова завърши със 7,5 т.и вдигна шампионската купа.
Това е втори пореден голям успех за ШК „Бургас 64” след шампионската титла на Цветан Стоянов, която той спечели в същата възрастова група. Треньор на двамата таланти е Живко Жеков.
Нюргюл е родом от търговищкото село Крепча. Тя е шампион по шахмат на България за момичета до 8 години, европейска шампионка по класически шахмат за 2011, във възрастова група до 8 години. През 2013 г. Салимова завоюва трето място и бронзов медал на Европейското първенство по шах за деца до 10 години в Будва, Черна Гора.
В шампионата участие взеха сто деца в различните групи от 14 държави, членки на ЕС. Момчетата и момичетата играят заедно, но се прави паралелно класиране отделно за двата пола.