Премиерът забрани на министрите да участват в кампанията

Политика

30-08-2015, 13:51

Снимка:

varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

100 кметове на общини и над 1700 съветници искат от ГЕРБ

Правителството ще се включи само в представянето на кандидатите за кметове в началото на кампанията и при нейното закриване. През останолото време министрите няма да участват в агитацията за местните избори. Това заяви днес във Варна министър-председателят Бойко Борисов. „Нещото, което е по-важно от изборите, е да не допускаме политическа нестабилност на правителството“, каза той. Преди това премиерът направи подробен анализ на политическата обстановка на Балканите, посочвайки, че Турция от месеци е без правителство и там зачестяват терористичните актове, Гърция отново е нестабилна, Македония реално е в състояние на война между партиите, генерираща трайна несигурност, в Румъния премиерът е подал оставка, с което на практика държавата е блокирана и според последните статистики България вече изпреварва северната ни съседка с около 20% в усвояването на евросредствата.

Според Борисов с подготовката на партията за вота се занимава изцяло председателят на щаба Цветан Цветанов. "Имаме 256 общини, 28 областни координатори, представяте ли си, ако трябваше да изслушам всички? Но аз имам късмета да си имам Цветанов. И имаше само 2 общини, където имаше проблем с кандидатите, където той се беше запънал и ги реших аз", обясни лидерът на ГЕРБ. Той съобщи, че се е срещал с Радан Кънев от Реформаторския блок и двете политическите сили са се разбрали да щабовете им да си водят битката "така, както намират за добре". 

„Почти всички кметове са от ГЕРБ и е нормално, когато издигаш кандидат, да търсиш слабите места и да ги подчертаваш. Политическите щабове ще водят битка по места за своите си кандидати и поне от наша страна тонът ще е абсолютно толерантен. Крайният резултат е кметовете и общинските съветници на ГЕРБ и РБ да бъдат такова количество, че да запазят стабилността на правителството. Това е нашата основна цел", обясни премиерът и прогнозира, че "ако ГЕРБ загуби някъде, това ще бъде представено като катастрофа", докато добрият резултат няма да впечатли никого.

„Който е тръгнал с компромати срещу ГЕРБ, винаги е загубил”, подчерта Бойко Борисов.

По-рано пред младежите от партията, събрани на летен университет край Варна, председателят на предизборния щаб Цветан Цветанов заяви, че целта на ГЕРБ на предстоящия местен вот е 100 кметове на общини и над 1700 общински съветници.

„ПП ГЕРБ създаде силен отбор, който преобразява страната“, заяви по време на форума професор Ханс-Петер Нидермайер от фондация „Ханс Зайдел“. Според него най-важно е да се изгражда доверие и това е един много труден процес. „Резултатите за ГЕРБ показват силното доверие, което хората имат към Бойко Борисов и към ГЕРБ. Убеден съм, че на местните избори ще докажете, че и хората в малките населени места имат доверие във вас. Впечатлен съм към подкрепата, която ГЕРБ оказва на младежката си организация. Благодаря ви, че съм част от отбора на ГЕРБ“, посочи още проф. Нидермайер.