Обсерваторията в Рожен няма пари за електричество

Животът

31-08-2015, 14:45

Снимка:

bulgariainside.com

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Без помощ, най-голямото астрономическо съоръжение в Югоизточна Европа, ще затвори до ноември

Всички големи обсерватории в света, в това число и нашата, са на държавна издръжка. Ние не харчим повече, ние икономисваме, спрямо разходваното преди – просто бюджетът и средствата към нас са по-малко. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Никола Петров, директор на Национална астрономическа обсерватория - Рожен, който поясни, че въпреки опитите на екипа му да икономисва държавната субсидия, обсерваторията се нуждае от пари, за да не затвори.

Парите, които са абсолютно необходими за спасяването на обсерваторията, са около 260 000 лева, като те са необходими за задължителни текущи разходи като изплащането на сметките за електричеството.

Според Петров нехайството към националния обект е огромно, а ако обсерваторията не заплати сметките си, най-вероятно ще спре да работи около средата на ноември месец.

"Ще загубим нашата обсерватория – тя, ако спре да работи, никога повече не можем да я възстановим", казва Никола Петров.

"Проблемът на астрономията: това е едно добро, но скъпо удоволствие, ние не произвеждаме материални блага, а всичко това, което е свързано с астрономията, като резултат от нея - се използва на други места, в други области. Ние директно не можем да получаваме приходи", допълни Петров.

Според него е крайно време въпросът да има разрешение. "Ако наистина се наричаме национална обсерватория и сме обект от национално значение, крайно време е някое от управляващите правителства да предприеме мерки, да каже дали ще има астрономия в България или не", настоява Петров.

В писмо-зов за помощ професор Таньо Бонев, директорът на Института по астрономия към БАН, също призова за дарения, за да може да се спаси дейността на най-голямата на Балканите и в цяла Югоизточна Европа обсерватория.