Какви нарушения откриха инспекторите на КЗП по морето (видео)

Направени са 2800 проверки на заведения и места за настаняване и са наложени 205 акта

Фалшив алкохол в нощните заведения и хотели на ръба на закона – това са най-честите нарушения по Черноморието това лято, засечени от инспекторите на Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщи Нова ТВ.

Най-много оплаквания през сезона е имало от услугите, предоставяни по плажовете, дублираните резервации и проблемите в нощните заведения.

Инспекторите са направили 2800 проверки на заведения и места за настаняване и са наложили 205 акта. По Северното Черноморие са направени 1470 проверки и са открити 95 нарушения, а по Южното – 1330 проверки с установени 110 нарушения.

Затворени са 15 заведения по Черноморието заради нелоялни търговски практики – измами с грамажа и качеството на алкохола.

Както и в предишни години някои обекти предлагали по-малко услуги, отколкото изисква категорията им. В такива случаи се налагат санкции и категорията може да бъде понижена. „Една от най-съществените нарушения е предоставяне на туристически услуги в некатегоризиран туристически обект. То обаче е намаляло с повече от 50 на сто в сравнение с минали периоди. Констатирали сме и друго нарушение – неосигуряване на хора с увреждания до туристическите обекти. Смятаме да предприемем необходимите мерки, за да не се случва това нарушение в бъдеще“, каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред БНР.

При 30 проверки на алкохола в нощните клубове са открити три драстични нарушения – разредено от заведението питие, фалшив ром и алкохол с по-висок градус от обявеното на етикета, което пък нарушава законодателството за акцизите.

Проверени са и 112 места за развлечения, сред които 14 аквапарка. Заради проблеми с безопасността пет са временно затворени, а на шест от тях дейността е прекратена. Наложило се някои собственици да направят допълнителни инвестиции, за да отговарят на изискванията.