Копие на тракийски боен кораб тръгва от Болата към Троя

Екипът на “Непозната земя” подготвя специално шоу на българския бряг

Истински тракийски боен кораб отпреди 3500 години акостира на най-красивия роден залив – Болата, край Каварна. Той е точно копие на кораба на тракийския цар Резос, с който владетелят участвал в Троянската война. Корабът е част от проект от поредицата на телевизията “Непозната земя” и му предстои да плава до останките на легендарната Троя, съобщава БНТ.

Днес от залив Болата край Каварна специален екипаж ще се впусне във водите на едно най-страшните морета – Черно.

Корабът е същият, като тези отпреди 3 500 години. Така са изглеждали корабите на древните траки. От исторически източни се знае, че в античната епоха траките са взели участие в битката при Троя, плавайки на кораби от далечни разстояния. Този кораб е точна реплика на бойните от онова време. Съграден е по технологиите на траките, без нито един пирон, без никаква автоматизация. Но, направата му не е самоцелна. Идеята на колегите ни от “Непозната земя” е корабът да измине пътя през Босфора до Дарданелите към Троя.

Атанас Димитров, режисьор споделя, че това е пътешествие, което трябва да докаже, че траките са стигали до древна Троя, както пише Омир в Илиада. В 10-та песен се споменава как там пристига тракийският цар Резос със своята бляскава колесница. Когато пристига, той освен че е със своят кораб, е и със своите коне. 

Екипът на “Непозната земя” подготвя специално шоу на българския бряг, в което вече обучените коне ще слязат сами от кораба. Екипажът на Резос не е бил от роби, а от обучени воини. Избирали са най-добрите. Важно е било да имат отлични умения в гребането и ветроходството. Днес екипажът е от 18 съвременни спортисти, студенти в спортната академия, атлети, който отговорят на изискванията за античните войни, които ще поемат по техния път.