Бъчварова: Ще разкрием нови центрове за регистрация на бежанци

Политика

01-09-2015, 10:38

Снимка:

©frognews.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

България активно подпомага разследването на трагедията с камиона в Австрия

Всички свързани с трагедията с камиона, в който бяха открити телата на 71 мигранти в Австрия са задържани и българската страна активно подпомага разследването на австрийските и унгарските власти.


Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова пред бТВ по повод информацията, че по случая има задържани и български граждани, участвали в трафика на хора.


"Нямам повод да кажа, че има някакъв проблем. Това е международно престъпление. Тази група е действала на територията на Австрия и Унгария, което е много показателно за начина, по който организираната престъпност се включва в тези процеси и търси тези възможности, които и позволяват най-бързо и най-много пари да спечели от тях. Става въпрос за интернационална форма на престъпност", коментира Бъчварова.


Тя посочи, че при толкова глобално явление като миграцията се включва основната част от престъпния контингент в България, защото то дава възможност за натрупване на бързи печалби.
По нейни думи основният поток на нелегалното преминаване на имигранти е през зелена граница с Турция.


"Следим много внимателно на границата с Македония, Сърбия и Гърция. В Гърция са най-големите преминаващи маси. Всеки ден има между 1000 и 3000 души, които пристигат. Техният маршрут в момента не минава през България, но нищо не изключва тази възможност", заяви Бъчварова.


Министърът на вътрешните работи обясни, че се взимат мерки предварително.
"Вчера взехме решение да разкрием допълнителни центрове за регистрация на бежанците. Нашето задължение в тази ситуация е да регистрираме всички, които преминават българската граница", заяви още Румяна Бъчварова.