Горивото в бензиностанциите вече е по-качествено

Политика

01-09-2015, 11:09

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нередовните бензинови колонки се оказаха едва 87

Категоричен е министър Лукарски след проведените инспекции

Горивото, което се продава от бензиностанциите в България, вече е по-качествено – отчетените нарушения при броячите са едва под 1%, а по отношение на качеството – 7%.

Това заяви икономическият министър Божидар Лукарски пред БНТ, уточнявайки, че вървящите в момента инспекции ще продължат и в бъдеще.

По думите му нарушенията при направените общо 1000 проверки не са концентрирани в някакъв регион, а са навсякъде – включително в София, Варна, Пловдив.

По повод предстоящия тази вечер национален протест за цените на бензина и дизела Лукарски коментира, че у нас няма държавен механизъм за регулиране на цените. Освен това българският пазар е много по-малък от сочените за евтини европейски пазари и даде пример с Австрия.

"В държави като Австрия има държавни фирми, които всъщност дистрибутират горива, това в България отдавна не е факт. Един от най-големите дистрибутори например в Австрия е държавна фирма и тя може да си позволи да държи цени, близки до себестойността. В България пазарът не е такъв, но ние нямаме и такъв механизъм или държавен регулатор, който да окаже влияние", добави Лукарски.

Министърът заяви още, че част от засечените нарушения са от сървъра на бензиностанциите към сървъра на НАП.
"Искаме да има контрол, който да засича данните по зареденото гориво и това, което постъпва в НАП. В момента двете агенции – по метрология и митници не могат да контролират този процес", поясни още икономическият министър.