Сателит потвърди: Главният храм в Палмира е разрушен

Свят

01-09-2015, 13:15

Снимка:

©Фактор.бг

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Основната сграда и колоните на 2000-годишния паметник са на прах

Сателитни снимки потвърждават, че главният храм в древния сирийския град Палмира е унищожен, обяви Организацията на обединените нации, цитирана от Франс прес.


По-рано беше съобщено, че силна експлозия, дело на терористите от "Ислямска държава", е нанесла значителни поражения на 2000-годишния храм на Бел, но информацията за степента на разрушенията беше противоречива.


Според Айнар Бьорго от ООН нови сателитни снимки показват, че главната сграда на храма е разрушена. "Разрушенията са извършени между 27 и 31 август. Вижда се, че стените и колоните ги няма, така че за съжаление можем да заключим, че и основната сграда и колоните са били унищожени", поясни той.


Историкът Дан Крукшанк окачестви действията на джихадистите като "ужасяващи". "Животът на всеки, който е видял храма, се е променил - магията и идеалните форми на класически колонади, красивите камъни, които блестят на пустинното слънце. Тези хора са ограбили бъдещите поколения от това изживяване. Загубата е наистина неизмерима", покрусен е специалистът.


"Ислямска държава", която превзе Палмира през май, миналата седмица унищожи и по-малкия храм в комплекса.