Учителите в средното образование с по-високи заплати от октомври

Общество

01-09-2015, 15:21

Снимка:

©agroplovdiv.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, финансовият министър гарантира средствата

Заплатите на учителите в средното образование ще бъдат увеличени от началото на октомври. Държавата ще отпусне допълнително финансиране в размер на 20 млн. лв. за по-високите възнаграждения в последните три месеца от годината. Това съобщи в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров.


Той и представители на учителските синдикати са имали среща с финансовия министър Владислав Горанов в понеделник и са получили уверение за отпускането на допълнителните средства.
Учители и директори ще бъдат атестирани на всеки 4 години.


Димитров каза, че през последните месеци профсъюзът се е стремил да докаже, че има нужда, но има и възможност в бюджета да бъдат отделени средства "не само за ремонт на МИГ-овете", но и да се даде за големите системи, където има недофинансиране и където се очаква заплатите да растат нагоре.


Увеличението на заплатите в средното образование ще е между 7 и 10 на сто според механизма за разпределение на средствата - дали ще са само за педагогическия персонал или за всички служители в средното образование.
И родителите да уважават учителите, препоръчват законови текстове.


КНСБ стартира от Русе поредица от срещи в страната с кандидатите за кметове и за общински съветници. Целта е да се коментират идеите за подобряване на местния социален диалог и очертаване на политическите приоритетите на местно ниво.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"