В Община Добрич постъпиха 6 предложения за почетен гражданин

Сред номинираните е и еврокомисар Кристалина Георгиева

На 31 август изтече крайният срок за постъпване на предложения за почетен гражданин на Добрич. Званието се връчва на тържествено заседание на общинския съвет в Деня на Добрич – 25 септември.

 

Първото получено предложение е за известната народна певица Калинка Вълчева. Номинацията е направена  от БНР, БНТ и фолклористи от Русе, Варна, Силистра и Асеновград.

 

Председателят на дружеството на краеведите в Добрич Атанас Пеев номинира оперната певица Константина Петкова. Родена в тошевското село Пчеларово, тя прави първи стъпки във вокалното изкуство в хор „Добруджански звуци“. Завършва музикална академия в Рим. Солистка е във Виенската филхармония, преподава в Стокхолм и Блумингтън. В продължение на 8 години пее, режисира и ръководи оперно-театрален състав в Ню Йорк. Концертира на сцените на 4 континента. След смъртта на съпруга си се завръща в Добрич и създава студия за млади изпълнители на пълен пансион в родното Пчеларово.

 

Следващото предложение е на инициативен комитет, който предлага за почетното звание добричлията Димитър Галмадиев – заслужил майстор на спорта по радио-технически спортове – носител на 24 златни, 4 сребърни и 6 бронзови медала от национални и международни състезания.

 

Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ и Дамска хорова формация „Мистика“ и СОУ „Св. Климент Охридски“ предлагат за почетното звание проф. Пламен Арабов (1, 2). Пламен Янков Арабов е роден в Добрич, средното си образование завършва в НУИ „Добри Христов във Варна, а висшето – в НМА „Панчо Владигеров“ със специалност цигулка и музикална педагогика, като специализира музикална теория в Московската държавна консерватория. От 1970 г. досега работи в пловдивската академия за изкуство. Предложението е подкрепено от над 120 музиканти и общественици от цяла България и още 10 държави.

 

Инициативен комитет от здравни работници предлага за почетен гражданин медика д.м.н. Иван Аврамов. Професионалният му път на лекар започва и свършва в Добруджа, сега се е отдал на писането, изтъкват инициаторите на номинацията. Освен практикуващ лекар, д-р Аврамов е бил преподавател във филиала на Плевенския медицински университет в Добрич и много от лекарите и мед. сестри в града са негови възпитаници. Научните му трудове са над 130.

 

Шестото предложение е на Детелина Николова и д-р Артюн Еринозов. То е за еврокомисар Кристалина Георгиева.  Освен приноса й за развитието на Европейския съюз и на България, вносителите на предложението изтъкват, че Георгиева е потомствено свързана с Добрич чрез прадядо си Иван Кършовски, както и че благодарение и на нейните усилия, Добрич получи средства за справяне с щетите от наводнението от фонд „Солидарност“.