Правителството одобри сливането на столичните спешни центрове

Мисия София

02-09-2015, 14:31

Снимка:

©Веселин Боришев

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Ще се спестят над 500 хил. лева годишно, ще има повече за заплати

Правителството одобри сливането на спешните медицински центрове в София-град и София-област. Министърът на здравеопазването Петър Москов обясни, че на територията на София-област ще работят пет допълнителни екипа. Така ще бъдат спестени 520 хиляди лева годишно, които ще се насочат към увеличаване на възнаграждението на медиците.


Обработването на обажданията за спешна помощ няма да се забави заради обединението на двата центъра, според Москов.
"С деветте души, работещи в момента в колцентъра в София-град, натоварването на един човек от тях е средно по 1,5 повиквания на час. С броя повиквания, стандартни и характерни за София-област, които ще прехвърлят към този център, то ще стане 1,8 на час", каза Москов.


След сливането за първи път ще бъде локализиран екип на индустриалната зона в "Божурище". През зимния сезон ще има екип в Боровец, защото към момента спешните случаи се обслужват от медиците в Самоков, което води до забавяне.


"По цялата територия на магистрала "Тракия", от табелката "София" до табелката "Пазарджик област" или тунел "Троянови врата", има един екип, базиран в Ихтиман, който обслужва както населението в околните села, така и всеки възможен инцидент на магистрала "Тракия". Базираме втори такъв екип във Вакарел. Трети екип - в община Мирково, който ще обслужва целия Подбалкански път и до тук, отново там няма. Това е община с 15 хиляди души население", поясни министърът.


В момента в повечето екипи от София-област няма лекар, което ще се промени след обединението на центровете. Медиците ще получават по-добри възнаграждения.


"Не ми се говори за начина, по който досега се е управлявал Центърът за спешна помощ в София-област. По какъв начин са били разпределяни ДМС по формула, по която ръководството е взимало стотици хиляди левове, а пък работещите на линейки са взимали на шест месеца по 30 лева. Всичко това ще бъде променено. Това е обяснено на хората", подчерта Москов.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"