КЕВР: преференциалните цени на ВЕИ-тата изкривяват пазара

Портфейл

03-09-2015, 06:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да има най-рано след 10 години

Въпреки затихналите дебати около съдбата на бъдещия седми блок на АЕЦ "Козлодуй" изграждането на реактора е включено в редовния доклад на КЕВР до Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори и Европейската комисия (ЕК) за миналата година, пише в. "Сега".

В документа е записано, че в най-оптимистичният евентуален нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" се очаква да влезе в редовна експлоатация след 2025 година. Причината за това са дългите съгласувателни процедури, които тепърва предстоят, разясняват експертите. "Това се подкрепя и от прогнозата на ЕК до 2050 г., в която допълнителна ядрена мощност в България се предвижда едва след 2035 година", пишат от КЕВР. Комисарите допълват, че вариантът със седми реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде взет предвид при следващи обновявания на плана за развитие на електропреносната мрежа.

През юни енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че изграждането на новата мощност на Първа атомна ще струва около 5.3 млрд. долара. Цената е станала ясна на срещата й със специалния пратеник на държавния секретар на САЩ Джон Кери - Амос Хохстейн, съобщи тогава БГНЕС. Участието на АЕЦ "Козлодуй" в изграждането на блока ще бъде в размер на 400 млн. долара.

В доклада, подписан от председателя на КЕВР Иван Иванов, се посочва още, че 10-годишният план за развитие на енергийната система у нас предвижда да бъдат изградени общо 2212 MW нови мощности, от които 1489 MW - възобновяеми източници. С ударното присъединяване на зелени централи обаче ще расте и нуждата от ограничаване на работата на централи като АЕЦ "Козлодуй" през определени периоди от годината, които дават най-евтината енергия, предупреждават от регулатора.

През миналата година произведеният ток от ВЕИ-централите се е увеличил с 15.55% в сравнение с предходната 2013 година. Все пак най-голям дял в производството на ток имат топлоелектрическите централи, използващи въглища (около 50%), следвани от ядрената централа АЕЦ "Козлодуй" (33%). Основен дял в структурата на вложените горива за производство на ток имат местните въглища и ядреното гориво. Фотоволтаиците, вятърните централи и централите на биогаз са дали сумарно малко над 6% от общото количество електроенергия.

 ПРИЗНАНИЕ

Според КЕВР преференциалните цени за изкупуване на ток от т.нар. зелени централи изкривява пазара и това води до нарушаване на конкуренцията в сектора. Все пак обаче от комисията на Иван Иванов се оправдават, че това е станало съгласно последните препоръки за енергийния сектор на ЕК, които допускали силна подкрепа на ВЕИ-тата с преференциални цени.

 ОТПАДЪЦИ

Натрупаните към момента в АЕЦ "Козлодуй" ядрени отпадъци да се преработват и полезните им компоненти да се извличат и използват пак. Това предвижда актуализираната Стратегия за управление на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци до 2030 г. Вчера тя бе одобрена от правителството. Предвижда се това да стане след преговори с компаниите, които разполагат с такива технологии. В момента страната ни изпраща периодично отработеното ядрено гориво за обработка и съхранение в Русия по договор между АЕЦ "Козлодуй" и доставчика на свежо ядрено гориво ТВЕЛ.