Съвет по туризма ще решава проблема с кадрите в сектора

Животът

03-09-2015, 13:24

Снимка:

©БТА

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Обяви министър Николина Ангелкова на бизнес форум в Пловдив

Предстои създаването на Съвет по туризма към Министерството на туризма, който ще решава проблема с кадрите в сектора. Това съобщи в Пловдив министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва бизнес форум "Пловдив 2020 – Какво е нужно да се направи за развитието на индустрията, културния туризъм и инвестициите".


По думите й създаването на новото министерско звено е необходимо заради проблема със задържането на кадрите, които се подготвят у нас в България. Причините са липсата на възможност за постоянна работа и сезонност на наемането на служителите в областта на туризма.


В Пловдив министър Ангелкова съобщи още, че ще се даде възможност на българските общини да участват в туристически форуми и да рекламират туристическите си обекти с 50 процента по-ниски такси.


От няколко месеца тече обсъждане как общините да получат повече приходи от данъците и с тях да могат да осъществяват своята икономическа политика. Вариантите в общи линии са два. Или държавата да се откаже частично от данък общ доход и да го даде на общините, или пък да се даде възможност общинските съвети да прибавят свой данък върху 10-те процента.


Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на дискусията "Пловдив 2020", в която участва заедно с министрите на туризма и икономиката Николина Ангелкова и Божидар Лукарски.