Сензационно! Откриха предшественика на Приморско

Животът

03-09-2015, 13:27

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Избухна пожар в детския лагер до Приморско

На устието на река Ропотамо беше разкрита крепостта Фармакида, датирана от 6 в.пр.н.е

Уникална запазена крепост откриха археолозите край Приморско. На устието на река Ропотамо беше разкрита крепостта Фармакида, датирана от 6 в.пр.н.е, съобщи за Burgasnews директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. По сигнал на местни хора екипът на доц Иван Христов е започнал разкопки в местността, като археолозите буквално са си пробивали път с мачете през джунглата около реката. Оказало се, че крепостта е на площ от 3 дка и има стени, запазени до 2,5 метра. 
Фармакида (Градът на лечителя в превод от гръцки) е античното име на Приморско. Укрепеното с яка крепостна стена антично селище бе открито от експедицията на НИМ, ръководена от зам.-директора доц. Иван Христов,  в началото на лятото.
"Преди два дни, разкопавайки централната кула на крепостта археолозите започнаха да вадят монети от края на ІІ в. пр.н.е. - началото на І в. пр.н.е. Това са бронзови и сребърни монети на Аполония Понтика и монети на Александър Македонски, сечени след смъртта му, поради голямото търсене. За сега са открити 20 монети, но очевидно броя им ще стане много по-голям след като кулата бъде разкопана изцяло в следващите дни. Това е очевидно „касата" на управителя на крепостта, която при превземането й е останала в обхванатата от пламъци кула, за радост на археолозите", каза професорът. По мнението на учените, това монетно съкровище бележи и края на живота на крепостта. 
Датировката на монетното съкровище показва, че това е станало при похода на римския пълководец Марк Лукул в 72 г. пр.н.е. срещу понтийския цар Митридат VІ. Градовете и траките по южното ни Черноморие са били съюзници на Митридат. Той им изпратил на помощ пълководеца Епитинханон с войска. Но легионите на Марк Лукул разбили и понтийците и войските на Аполония и траките. Аполония била изравнена със земята. Очевидно със случая с Фармакида същото е сполетяло и тракийските градчета в околностите й. Проф. Димитров е на мнение, че за разлика от античния град-държава обаче, който се е възстановил, Фармакида е прекъснала съществуването си.
В крепостта е имало и кула на 3 етажа. Наколо е имало и къщи, които не са били покрити с обичайната за това време слама, а с вносни керемиди от Коринт. Намерена е и керамика от Пергам с релефи на антични божества по стените, но за съжаление няма нито един цял запазен съд.
Кметът на Приморско Димитър Германов е настлал с чакъл пътека от главния път до крепостта, по която може да се стигне и с автомобил. Днес комисия от Министерството на културата е дала изключително висока оценка на работата на доц. Иван Христов. Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"