Държавата ще субсидира частните градини и училища

Политика

03-09-2015, 17:03

Снимка:

pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Реши мнозинството в парламента, червените напуснаха пленарната зала

Мнозинството в Народното събрание прие окончателно децата в частните детски градини и училища също да имат право на държавна субсидия. Текстът е залегнал в новия Закон за предучилищно и училищното образование, чието обсъждане тече още от предходното Народно събрание.

БСП най-активно се възпротиви на държавното финансиране за частните училища. Според Светла Бъчварова решението ще засили неравенството в населените места и няма да достигат средства за финансиране на държавните и общинските училища.

"Ние подкрепяме с нашите данъци публичната услуга "Образование". Държавата се ангажира за достъпно качествено образование на всички български деца, а тези, които са в частните училища, не им забраняваме да предлагат тази услуга на търговски принцип, но изборът на всеки един родител е да заплати за тази услуга. Как ние, при намаляващ бюджет през следващите години, финансираме и частни училища, неравнопоставени спрямо това, което е избор на самите родители?", възпротиви се червената депутатка.

А Бойка Маринска от Реформаторския блок и член на образователната комисия в Народното събрание бе категорична:

"Бюджетът на държавата предвижда финансиране за всяко едно дете в тази държава. Дали ще отиде в частно училище, дали ще отиде в държавно училище, парите ще следват ученика".

Когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те може да събират такси само за дейности, извършвани от тях, извън финансираните от държавата, решиха още депутатите.

След гласуването на спорния текст депутатите на "БСП лява България" напуснаха пленарната зала.
В петък дебатите по законопроекта за предучилищното и училищното образование ще продължат.