Александър Морфов напусна директорския пост в Народния театър

Животът

04-09-2015, 12:04

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Министерството на културата ще обяви конкурс за овакантеното място на 7 септември

Режисьорът Александър Морфов е подал оставка от поста си на временно изпълняващ длъжността директор на Народния театър.
Това става ясно от съобщение на Министерството на културата от днес.


Информацията не разкрива мотивите на Морфов да напусне ръководния пост на театъра, който заемаше от 5 януари тази година. Месец преди тази дата той обяви, че ще напусне Театъра в знак на несъгласие с избора на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии.


В крайна сметка Морфов не само не се оттегли, но и се съгласи да оглави Народния театър, докато не бъде избран нов титуляр на мястото на пенсионирания дългогодишен директор Павел Васев.


"Благодаря на талантливия режисьор за дейността му начело на трупата, която той изпълняваше достойно и му желая успех в бъдещите творчески проекти в България и в чужбина", пише в позицията на министър Вежди Рашидов.


Министерството на културата ще обяви конкурс за попълване на вакантния пост на 7 септември, а до избора на нов директор начело на Народния театър ще бъде заместник-директорът Милица Трайкова.


Вежди Рашидов пое публичен ангажимент да проведе нов конкурс за избор на директор на Народния театър още в края на юли. Той обясни забавянето си с това, че иска да даде възможност на Морфов да докаже управленските си качества.


"Пък те го обичат и екипът, може да е добър мениджър, а когато е добър мениджър какъв е зорът да има конкурс - да туриме някой братовчед?", учуди се тогава министърът на културата.