Управляващите се разбраха за приемането на антикорупционния закон

Политика

04-09-2015, 13:05

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Те се събраха спешно днес заради отхвърлянето му в парламентарната зала вчера

Четирите партии в управлението се разбраха да приемат закон за борба с корупцията по върховете на властта, съобщи съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев в Туитър, цитиран от медиапул.бг. По същото време вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че законът ще бъде внесен в Народното събрание на 3 декември и ще бъде още по-строг от отхвърления сега вариант.


"Остър дебат на Съвета за развитие‬ на коалицията, съгласие закон "Антикорупция"да бъде приет скоро, с допълнителен диалог в мнозинство в ‪43-о Народоно събрание", обяви Кънев в социалните мрежи веднага след приключването на заседанието.


Съветът за развитие на управляващата коалиция бе свикан спешно днес, след като преди ден Патриотичният фронт и АБВ бламираха приемането на ключовия закон за борба с корупцията по върховете на властта. Това предизвика гневните реакции най-вече на Реформаторския блок, от където идва инициативата за приемането на такъв закон.


"Движение България на гражданите" обяви, че с това решение върху парламента се е лепнало "историческо петно".
"Антикорупционното законодателството е необходимо, за да може да съществува управляващото мнозинство. Това е смисъла на нашето участие в управлението", каза Радан Кънев след заседанието на Съвета за развитие.


В четвъртък вечерта премиерът Бойко Борисов пак влезе в новата си роля на помирител и обяви, че ще съдейства за приемането на важния закон. Той каза, че новият проект ще бъде внесен след три месеца и ще бъде приет. Той обаче не присъства на заседанието на Съвета за развитие.


Съветът се председателства от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. На заседанието присъстваха председателят на парламента Цецка Цачева, вицепремиерите Меглена Кунева и Томислав Дончев, министри от кабинета, сред които правосъдният Христо Иванов и финансовият Владислав Горанов.


Участваха и представители на парламентарните групи – от ГЕРБ Цветан Цветанов, от Реформаторския блок - Радан Кънев и Найден Зеленогорски, от АБВ - Борислав Борисов, както и представители на ПГ на Патриотичния фронт.