Военна клетва положиха завършилите курса по начална военна подготовка в НВУ

Животът

04-09-2015, 13:22

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

27 студенти от шест вуза преминаха през доброволното обучение

С полагане на военна клетва днес в Националния военен университет „Васил Левски” 27 студенти от шест висши училища в страната завършиха курс по начална военна подготовка, съобщи Общинско радио. В продължение на три седмици младите хора са преминали строева, физическа и огнева подготовка със стрелково оръжие, работили са в екипи при екстремни ситуации като природни бедствия и аварии, изкарали са модул по оказване на първа медицинска помощ. Обучението е доброволно.  То стартира миналата година като пилотно, а от тази година е редовно, обясни полк. Иван Георгиев, държавен експерт в Дирекция „Управление на човешките ресурси” при Министерството на отбраната. Във факултетите във Велико Търново, Варна, Шумен и Долна Митрополия военни знания и умения ще получат 165 младежи от 13 университета, м.г. са били 210.
Със заповед на министъра на отбраната за постигнати най-високи резултати с книгата „Българските бойни знамена” бяха наградени курсистите Васил Нейков и Борис Манолов. Грамоти за отлични резултати със заповед на началника на НВУ бяха удостоени Милен Киледжийски , Християн Ставрев и Петър Илиев.
След курса по начална военна подготовка студентите имат право да завършат отворен курс по специална военна подготовка. Ако желаят, могат да се запишат в доброволния резерв на Българската армия или да кандидатстват взависимост от гражданската си специализация в мисии на ООН зад граница, каза полк. Георгиев.
„Защитата на родината е дълг и въпрос на чест, изискващ не само желание и отговорност, но и знание и умение, трудолюбие, смелост и дързост. Нека във върхови моменти на удовлетворение от постигнатото или в миговете на моментно колебание ви дава сила мисълта, че изпълнявате своята клетва така, както са я изпълнявали дедите ви”, пожела на курсистите зам.-началникът на НВУ полк. Иван Стоянов.
Началникът на Военно окръжие капитан втори ранг Светослав Попов, роднини, близки и приятели присъстваха на тържествения ритуал.