Древно съкровище от монети се яви в керамичен съд при разкопки

Животът

04-09-2015, 17:38

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Близо 3000-те сребърни денара лежали под площад "Св. Неделя" 20 века

Най-голямата колективна монетна находка, намирана досега при разкопки в Сердика, е открита при археологическите проучвания на пл. "Света Неделя". Това съобщава БНР, цитирайки зам.-кмета на столицата с направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" д-р Тодор Чобанов.


Монетното съкровище е съставено от 2976 сребърни денара от I и II век, укрити в керамичен съд.
Откритата колекция от монети била на гръцкия гражданин Селвий Калист. Тя е събирана повече от 100 години.


Чобанов обясни, че става въпрос за едно съкровище, което за първи път в проучванията на древна Сердика дава поглед към личност, за която доскоро не се знаело, че съществува - Селвий Калист. Именно той е събрал уникалната монетна находка.


Зам.-кметът подчерта, че това е невероятен шанс да се разказва за историята на града и да се обогати музеят.
"Нека покажем ясно и да демонстрираме, че Сердика в I, II и III век е бил много богат град, с жители, които са имали възможност да трупат и събират такива ценни монетни находки", добави Чобанов.


Заедно с монетното съкровище при разкопките на пл. "Св. Неделя” е намерена и антична лампа. Това каза пред журналисти Снежана Горянова, заместник-ръководител на разкопките от Национален археологически институт с музей – БАН, предаде репортер на Фокус."Нещата тръгнаха от лампата – металотърсачът регистрира няколко монети и решихме да проследим ситуацията. Така попаднахме на нещо изненадващо за нас, хора с доста опит”, заяви Горянова.


"Следващата емоция бе породена, когато започнахме да почистваме гърнето, в което бяха скрити монетите. Емоционално е да видите, че това което сте намерили, не е анонимно, а е притежание на конкретен човек, който си има име и история. По определението на колегата Шаранков собственикът на това съкровище се казва Селвий Калист, има вероятност да е и жена тъй като има липсващи части от надписа”, обясни Снежана Горянова.


"Ние го намираме доста късно, в късноантичните пластове, което ще рече в III, IV дори в началото на V век, но монетното съкровище е събирано поне около век, през I-II век. Освен с времето на създаването си, то е имало история и след това”, допълни тя.


Археологът посочи още, че и най-ценното и красиво съкровище, което всички виждат в музея, на терен не изглежда никак атрактивно. "Но за нас е много по-вълнуващо, отколкото като вече е на витрината. "Ние се вълнуваме в пъти повече от тази небляскава картина, която виждаме на терен”, заяви тя.