В Каварна откриха първия за региона зелен покрив

Достъпът е осигурен през сградата на общинска администрация

Вчера в Каварна беше официално открит първият за региона зелен покрив, изграден върху съществуващия такъв на НЧ „Съгласие – 1890“. Лентата на покривната конструкция прерязаха кметът на община Каварна Цонко Цонев, заедно с зам.-кмета Галя Иванова и певицата Мариана Попова, която се изяви и с музикално изпълнение. Сред първите посетители на облагородения зелен покрив беше и Светлин Танчев – председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.
На покрива са изградени зелена площ, пейки, тераса за отдих и мини сцена. Изцяло обновена покривна площ ще осигури още една възможност за провеждане на различни събития. Облагороденото пространство ще се ползва като сцена за концерти, за прожектиране на филми, за изложби и други културни дейности.
Към този момент достъпът до зеления покрив е осигурен през сградата на общинска администрация.
Сградата на НЧ „Съгласие – 1890“ е построена през 1963 година, със средства, осигурени изцяло от дарения на граждани. Читалището една от сградите с емблематично значение за град Каварна и се намира на централния площад.
Ремонта и реконструкцията на покрива на читалището са реализирани по проект SH-K-B/2-2.2-013 „Повишаване на привлекателността на територията на рибарската област  чрез ремонт и реконструкция на съществуващ покрив на Народно читалище „Съгласие“ гр. Каварна с договор за безвъзмездна финансова помощ №334 от 20.06.2014 г. по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013
Реализираните цели на проекта ще допринесат за подобрение инфраструктурата на града, както и повишаване привлекателността му и качеството на живот на местните хора.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен