Бургас отбелязва Съединението (фоторепортаж)

Мисия Бургас

06-09-2015, 12:57

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

В чест на празника всички музеи днес са с вход свободен

Днес е 6-ти септември. На този ден през 1885-та година е провъзгласено Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Благодарение на единството си българският народ отхвърля чуждия диктат, поема в свои ръце съдбата на отечеството си и защитава святото дело в последвалата Сръбско-българската война.

130 години след тези паметни за родината ни събития, Бургас се преклони пред паметта на всички герои, дали живота си в борбата за националното обединение.

Честванията на знаменателния акт започнаха на площад "Атанас Сиреков" с издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас.

Пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк беше отслужена заупокойна молитва в памет на падналите в Сръбско-българската война през 1885 г.

Венци и цветя на признателност поднесоха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, председателят на общинския съвет Костантин Луков, главнокомандващият на Военноморска база - Бургас комодор Мален Чубенков, депутати, общински съветници, родолюбиви организации и признателни граждани.

Почит към подвига на героите отдадоха още части от Военноморски гарнизон-Бургас, сухопътни и военно-въздушни войски.

В чест на празника, изложбата "Съкровища от старите ракли" в Културен център "Морско казино", както и експозициите в бургаските музеи ще работят с вход свободен. 

Честванията, посветени на Съединението, ще продължат и утре от 19.00 часа на сцената на Летния театър с юбилейния концерт на единствената народна певица, удостоена със световната музикална награда "Грами" - Калинка Згурова. Спектакълът е с вход свободен и е подарък за всички бургазлии и гости на града по случай националния празник 6-ти септември.