Стара Загора отбеляза 130 години от Съединението

Мисия

06-09-2015, 14:17

Снимка:

starozagorci.com

Автор:

starazagorautre

Всичко от Автора

Присъстваха граждани и общественици

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред паметника "Защитниците на Стара Загора" в парк "Пети октомври" Стара Загора отбеляза 130-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

На общоградското честване присъстваха председателят на Общинския съвет Емил Христов, заместник-областният управител Маноил Манев, заместник-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, общински съветници, представители на политически партии, граждани.

"6 септември 1885 г. е забележителна дата в историята на България. Дата, на която изстрадалият ни народ отхвърли една несправедливост, наложена от Великите сили през 1878-та година. Съединението им даде урок и той се състои в това, че колкото и да са силни те все пак трябва да се съобразяват с малките народи, които искат своята свобода и независимост и обединение. Съединението не е само осъществяването на едно национално стремление, но и широко отваря пътя за по-бързо обществено-икономическо развитие на България. Извършеното е продължение на българската-национално освободителна борба и реализиране на прозренията на Апостола на свободата Васил Левски", отбеляза в словото си подполковник Стефан Горчев от Втора тундженска бригада.