75 години от подписването на Крайовския договор

Мисия Добрич

07-09-2015, 10:31

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Годишнината ще бъде отбелязана в Добрич с поредица от инициативи

Днес  се навършват 75 години от подписването на Крайовския договор. На тази дата през 1940 г. в Крайова се подписва договор между България и Румъния, с който Южна Добруджа се възвръща към България. Така по дипломатически път и международно санкциониран начин се осъществява мирна ревизия на Ньойския договор. Крайовският договор е един безспорен успех на българската дипломация, умело направлявана и ръководена от цар Борис III. Това заяви в ефира на радио "Добруджа" гл.ас. д-р Цветолин Недков от РИМ-Добрич.. Крайовският договор определя като „окончателна и вечна” новата българо-румънска граница. Недков припомни, че договорът е сключен с одобрението на Великите сили. Той съдържа няколко спогодби. Подписан е протокол, който определя границите между България и Румъния. Има спогодба, свързана с начините за опразване на Южна Добруджа от румънската администрация и военната власт и прехвърлянето и към България, финансова спогодба с която българското правителство се задължава да изплати на румънското сумата от 1 млрд. леи, като компенсация за румънската собственост в Южна Добруджа. Най-важната клауза - за задължителна размяна на населението, като бъдат репатрирани равен брой румънци от Южна Добруджа и българи от Северна Добруджа. Без него нямаше да се подпише мирният договор, подчерта Недков. Преселването се извършва на два етапа – през ноември до края на декември 1940г., вторият – през пролетта на следващата година. 66 хиляди българи, които с болка напускат родните места. В същото време се изселват около 110 хиляди румънски колонисти.
Недков припомни, че по повод годишнината, РИМ-Добрич подготвя две изложби – едната ще бъде открита на 7 септември в Дом паметника, а другата – на 15 септември във Висшето училище по мениджмънт. 

07.09.2015 г., Паметни места
Поднасяне на цветя на паметните плочи на ген.-лейтенант Иван Колев,
ген.-лейтенант Тодор Кантарджиев, полк. Борис Дрангов, Христо Стефанов, барелефа на цар Борис ІІІ, Кръст – паметник на загиналите в Добричката епопея 1916 г.
Организатор: Община град Добрич
 
09.00 ч. - 17.00 ч., Военно гробище  музей
Ден на отворени врати – Военно гробище музей
Организатор: Регионален исторически музей - Добрич
 
17.30 ч., Начало на пешеходна зона – пл. „Свобода“
Празнично дефиле на Представителен духов оркестър на ВМС с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов
пл.„Демокрация“ – пл. „Свобода“
Празнично дефиле на Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов
Организатор: Община град Добрич
17.45 ч., пл. „Свобода“
Празничен концерт на Представителен духов оркестър на ВМС с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов, Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов, Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов и Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ – Плевен с директор доц. Георги Хинов
Организатор: Община град Добрич