Артист реди фотоесе за вековна липа в средището "+това"

София Лайф

07-09-2015, 13:33

Автор:

sofia.utre.bg

Всичко от Автора

Любомир Розенщайн ще открие експозицията си "Дърво от вечност" с медитация

“Дърво от вечност” е фотоесе за вековна липа, подслонила при корените си малък параклис. Любомир Розенщайн снима в продължение на няколко години това дърво сутрин и представя в мястото за събития, срещи и изложби "+това" на ул. “Марин Дринов” №30 в София малка част от събраните над хиляда фотографии. Част от тях са направени с камера, а друга - с мобилен телефон и са публикувани на авторските му страници в социалните мрежи.

“Ден след ден, докато търсех дървото преди началото на делника, започвах да разбирам, че тази вековна липа се превръща за мен в нещо много повече от красива корона и интересен силует, фотографски обект. Тя ставаше моя мост, средство за общуване с дълбините на земята, където са и нашите корени, и с безкрайния простор на небето, към който, и без да си даваме сметка, всъщност така се стремим", разказва Любомир, който освен визионер е и йога-ачаря, и НЛП майстор.

"В тишината на изгревите това вековно дърво започваше да ми говори… По-точно - аз започвах да се уча, да свиквам да разкодирам, да разбирам неговите послания. И постепенно осъзнавах, че то е Някой, с когото мога да помълча. Някой, който винаги е там за мен и има на разположение за цялото време на вечността. Някой, на когото мога да се опра. Някой, при когото мога да отида без колебание в трудни и неспокойни моменти за да получа утешение, умиротворение - и да се върна към себе си", влиза в дълбочината на своето колкото абстрактно, толкова и реално взаимоотношение Розенщайн.

Неговите фотоси, наредени в "+това" допълват дълбочината на преживяното, фиксират необичайните ракурси в личното му откривателство - плод на траен и своеобразен философски размисъл. Вековната липа се превръща в път към вечността за Любомир, "всичко е там, където трябва да бъде, точно на своето място", казва авторът на фотоесето "Дърво от вечност".

Любомир Розенщайн ще открие своята изложба на 8 септември в 19:00 ч. с водена от него самия медитация “Дърво от вечност” за предаване на космическото послание на вековната липа към нас. Неслучайно още в древните митове липата е символ на човешкото сърце. "И за да има животът продължение - и ние да сме не само наблюдатели, а участници в неговото вечно движение - тази изложба ще е благотворително-залесителна", пояснява артистът.
Приходите от всяка закупена картина ще бъдат изразходвани за малки липички, които ще бъдат засадени в обща инициатива със сайта “Здрав живот” в края на октомври край София, а който иска, освен да разгледа изложбата, може да вземе участие и като доброволец в залесяването.


Любомир Розенщайн е автор на книгите за личностно развитие “Розовите очила на душата” и “Планетата на щастието”, както и на оригинални програми за водена медитация, дълбока релаксация и йога нидра на български език. Публикува статии, брошури и води семинари по приложна и духовна психология, себепознание, медитация, йога.


През 1995 г. основава за първи път в България Институт за личностно развитие, а през 2006 г. - Радиото за личностно развитие ChangeWire - radio.changewire.info. През пролетта на 2014 г. открива в София първата си самостоятелна изложба “Рила. Живата планина”, има участия и в общи изложби.