Краси Балъков: Загубихме всякакви надежди за европейското първенство

На теория има минимална възможност, но реалностите са съвсем други

Една от легендите на българския футбол, в частност на националния ни отбор - Красимир Балъков коментира пред Topsport.bg почти сигурното елиминиране на представителния ни тим от битката за Евро 2016.

Както е известно съставът ни заема едва четвъртата позция в квалификационната си група, а късно снощи отстъпи с 0:1 пред Италия, след като няколко дни преди това преклони глава и пред Норвегия (отново 0:1), на собствен стадион.

Ето какво сподели бившият наставник на Литекс (когото част от последните спекулации определят за заместник на селекционера Ивайло Петев) пред медията ни:

"Колкото и да ни е неприятно - на футболните личности, специалисти, а и фенове - трябва да признаем, че почти сигурно вече загубихме всякакви надежди за класиране на Европейското първенство.

Да, на теория има някаква минимална вероятност да играем в шампионата във Франция, но ако трябва да сме пределно честни, реалността е друга.

Не мога да кажа конкретна причина, на която се дължи провалената кампания. Най-малкото няма да е коректно от моя страна. Има си управници на Българския футболен съюз, има треньори и специалисти - можете да се допитате до тяхното мнение.

Едно е сигурно - на нашия национален отбор му трябват титуляри, а не резерви. Повечето момчета не играят достатъчно за клубовете си, а оттам не са в състояние да са максимално конкурентноспособни и в първия състав на България.

Нека младите ни състезатели подходят с нужното самочувствие в отборите си и се опитат със зъби и нокти да си заслужат титулярни места. Така и изявите им в националния отбор ще са на по-високо ниво, а съответно ще имаме и повече аргументи да се надяваме на нещо сериозно в квалификациите за големи футболни форуми.

Ясно е, че много от хората са разочаровани от почти сигурното ни вече и на практика отпадане от надпреварата, но може би просто това е ситуацията в момента и трябва да се съобразим с нея".