Богослов: Образованието не е само подготовка на работна ръка

Политика

07-09-2015, 17:21

Снимка:

edna.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Интелектуалци и артисти пишат на депутати за въвеждане на вероучението в училище

Образованието трябва да бъде издържано в духа на националните ценности. Неглижирането му води до задълбочаване на морално-психологическата криза.

Обучението трябва да подготвя младия човек не само за пазара на труда, но и да бъде сфера на духовно възпитание, заяви преподавателят в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" доц. Константин Нушев пред БНР.


Повод за изявлението му бе подписаното обръщение към депутатите от артисти и интелектуалци за въвеждането на вероучението в училищата.


Припомняме, в пленарна зала на второ четене в парламента трябва да се разгледа проектозакона за училищното образование. За поредна година от Светия синод беше внесено предложение при обсъждането на този закон да се засегне и тази тема.


"От последното писмо на българския патриарх до председателя на Народното събрание Цецка Цачева научаваме, че на тези многократни писма и заявления не се обръща достатъчно внимание от страна на политиците.


"Това е един последен апел в тази финална фаза да се обърне внимание на предложението на църквата. Неприятен е фактът, че политиците неглижират въпроса. Създаде се усещане за избягване на дебатите", каза богословът.


Според него, образованието се разглежда единствено през призмата на подготовката на работната ръка. "Ние знаем, че Лисабонската стратегия в ЕС говори, че освен прагматичното измерение на съвременното образование, то е школа за духовно израстване и възпитаване на ценности. От Съюза на българските учители и от БАН подкрепят позицията на Светия синод", допълни доц. Константин Нушев.