Ивайло Петев: Имам морал и отказах големи пари от чуждестранен тим

Вярвах, че имаме възможност да се класираме за европейското първенство

Селекционерът на българския национален отбор Ивайло Петев обяви, че ако той е причината за загубите на тима ни от Норвегия и Италия, веднага ще си тръгне.

„Ако аз съм причината за загубите, още утре си тръгвам. Можеше да го направя преди два месеца, когато имах финансова оферта, която всеки, като я види, и ще ми каже, че съм ненормален да остана тук. Аз обаче останах, защото преди двата последни мача имахме шансове за класиране на европейското. Имам морал, сметнал съм, че съм прав в избора си и така съм постъпил. Сега ми е обидно, но не съм от вчера в гилдията. Моят договор е за три години и той не е проблем. Дали БФС ще застане зад мен, попитайте тях, но ако аз съм причината за провала, след 10 минути напускам”, каза Петев при пристигането на тима от Палермо след загубата с 0:1 от Италия.

Селекционерът заяви, че не съжалява за избора си на играчи, защото това е най-доброто, с което България разполага.

„Загубихме и двата си мача. В единия играхме много слабо и страхливо, докато в другия стояхме малко по-различно и дори можехме да спечелим нещо, но класата на Италия надделя. И в двата мача допуснахме два елементарни гола. Може би залогът на мача с Норвегия скова действията на играчите, но това не е оправдание. Всички сме виновни за загубите и никой не трябва да бяга от отговорност. Аз съм най-виновен, защото съм старши треньор, а след мен и всички надолу. Не съжалявам за футболистите, които съм повикал, защото ние нямаме други. Аз стоя зад действията си и зад списъка си от футболисти. Това е мой избор и аз вярвам на всеки от тях. Някой се представи добре, друг не, но аз познавам моментното им състояние. Нормално е, когато не играеш редовно, да губиш уменията си, но аз нямам други играчи”, допълни той.

Петев говори и за проблемите в българския футбол като цяло, като според него промяната трябва да е кардинална и да започне от българските клубове. „Проблемите в българския футбол са доста. Ние изоставаме в много компоненти, но това е нашата реалност и нашето първенство. Ние вече все по-трудно реализираме младите ни футболисти в чужбина. Трябва да се вземат кардинални мерки, но аз не мога да определям политиката в клубовете. Каквото мога се стремя да подобря в дните, които имаме за подготовка”.