16 европосланици се обединиха в подкрепа на антикорупционния закон

Най-доброто от печата

08-09-2015, 08:17

Снимка:

bg.wikipediq.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ДБГ събира подписка срещу 108-те депутатски гласа, блокирали проекта

Мощна европодкрепа получи катастрофиралият в парламента проектозакон за борба с корупцията по високите етажи на властта. 14 посланици на страни - членки на ЕС, заедно с колегите им от Норвегия и Швейцария излязоха вчера с обща позиция, в която изразиха притеснение от отхвърлянето на проекта и надежда, че родните партии ще се справят с проблема.

Внесеният от вицепремиера Меглена Кунева закон пропадна още на първо четене в Народното събрание миналия четвъртък, след като бе подкрепен единствено от ГЕРБ и Реформаторския блок. Партньорите им в управляващото мнозинство от Патриотичния фронт и АБВ се въздържаха.

"Това, че предложеният от правителството първоначален текст беше отхвърлен без по-нататъшно парламентарно обсъждане, е негативен сигнал в рамките на борбата срещу корупцията. Ефективната борба срещу корупцията е решаващ елемент от върховенството на закона", посочват евродипломатите в общото си изявление. И напомнят, че напредъкът в борбата с корупцията заема водещо място в мониторинга на Европейската комисия върху България. "Надяваме се, че отхвърлилите проектозакона политически партии (включително онези, които не гласуваха) ще представят възможно най-скоро нови идеи за справяне с този проблем, като по този начин покажат, че неуспехът в това гласуване не означава, че народните представители омаловажават борбата с корупцията на всяко едно ниво", заключават посланиците.

Подписи под писмото са сложили посланиците на Холандия, Франция, Германия, Великобритания, Австрия, Белгия, Ирландия, Полша, Дания, Финландия, Италия, Кипър, Испания, Люксембург. Участието на Норвегия и Швейцария, които не са в ЕС, е обяснимо, тъй като те спазват повечето европравила, включително шенгенските.

Междувременно Меглена Кунева реши да пребори политическите си опоненти, като привлече гражданското общество на своя страна чрез обществена кампания. Идеята е да се съберат по 1000 подписа на граждани срещу всеки от 108-те депутатски гласа, с които законът бе отхвърлен - общо 108 хиляди подписа. От ДБГ обясниха пред "Сега", че искат да покажат на съперниците си в парламента, че самото общество иска приемането на антикорупционния закон. Подписката ще стартира още тази седмица, като от партията на Кунева са си поставили амбициозната задача да съберат всички подписи в рамките на 1 месец. Все още не е ясно под какво точно ще се подписват гражданите, но вероятно ще бъде под формата на въпрос дали подкрепят закона.

Позициите на основните политически сили по проекта обаче остават непроменени, което поставя под въпрос шансовете му да бъде приет след очакваното повторно внасяне в началото на декември. Вносителите от ДБГ са категорични, че няма да го оттеглят и няма да правят компромиси с него. Твърдо ги подкрепят партньорите им от РБ, както и хората на Бойко Борисов. "ГЕРБ твърдо стои зад приемане на антикорупционен закон. Това е част от коалиционното споразумение и от ангажимента, който вицепремиерът Меглена Кунева е поела пред Брюксел", заяви вчера зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов пък обясни съпротивата на националистите с предложението бъдещото антикорупционно бюро да работи по анонимни сигнали. "Ако някой реши да блокира работата на това бюро, може да го затрупа с 1000 анонимни сигнала срещу някого", посочи той. Другият голям недостатък според него е назначаването на началника на бюрото от правителството.

Вицепремиерът Ивайло Калфин от АБВ пък постави под въпрос нуждата от новия орган при наличието на специализирана прокуратура, специализиран съд, Сметна палата и БОРКОР. "За да се преборим действително с корупцията, трябва да заработят тези органи. Не да създадем поредния орган, който е едноличен, назначава се политически и има дълъг мандат", обясни той пред Нова тв. Той се възмути, че в проекта се предвиждат 3 до 5 години затвор за контакт между министри или депутати с членове на регулаторен орган. "На входа на БНР се разминах с Иван Иванов - началника на КЕВР. Или се скривам в храстите, или като му казах "Добър ден" и разменяме няколко думи, отиваме за 3 години в затвора. Това е Оруел, не борба с корупцията", обобщи Калфин.