Папата облекчава и правилата за развод при католиците

Свят

08-09-2015, 11:23

Снимка:

©segabg.com

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Ватикана ще ги публикува днес - рождения ден на Дева Мария

Папата облекчава развода за католиците, предаде Си Ен Ен. Очаква се днес Ватикана официално да публикува нови по-леки правила за разделяне на католическите семейства. Прави впечатление, че избраният момент не е случаен - днес е рожденния ден на света Дева Мария и един от най-големите християнски празници.


Засега не се разкриват детайли от мерките, но се цитира Светият отец според когото сегашната процедура е много тромава, отнема дълго време и е много скъпа - понякога стига до хиляди долари за един развод.
"На хората им писва заради продължителните и безсмислени правила", припомня тв каналът думи на папата.


В Африка едва 61 процента от подадените молби за развод са били разгледани и разрешени. Процентът в Европа е значително по-висок - 86 на сто. А в Щатите около 28 процента от браковете между католици свършват с развод, сочи проучване. Католическата църква не признава гражданския брак и за да е приключил брак между католици трябва специално разрешение от църквата.


Днешната революционна стъпка е поредната през последните месеци, обявена от папа Франциск. Само преди няколко дни той призова отците да дават опрощение на жените, извършили аборт. Тази привилегия досега имаха само епископите. А преди около месец Светият отец обяви, че разведените, но отново сключили брак католици, трябва да бъдат допускани до храмовете и да могат да получават причастие.