От НАП позвъниха на 380 добруджанци за неплатени данъци

4.5 млн. лв. просрочени данъци внесоха добруджанци

 4.5 млн. лева просрочени данъци постъпиха в бюджета от началото на годината, след като 6522 добруджанци  бяха поканени от НАП да изпълнят доброволно задълженията си към хазната. Други 380 добруджанци получиха телефонно обаждане от НАП Добрич през месец август затова, че имат просрочени данъчни задължения от 300 до 500 лева. След телефонните разговори над 60% от длъжниците са внесли задълженията си в уговорения с публичните изпълнители срок, като в бюджета са постъпили над 76 хил. лева. Телефонният контакт и срещите с длъжниците на приходната агенция се оказват ефективен и евтин метод за насърчаване на клиентите да покрият дълговете си към бюджета.

От НАП Добрич напомнят, че невнасянето на просрочени задължения в 14 дневен срок след провеждането на телефонен разговор с публичните изпълнители води до стартиране на процедура за принудително събиране на дълговете. Една от крайните мерки за събиране на просрочени задължения е обявяване на публична продан на движимо и недвижимо имущество на длъжника. От началото на годината добричките данъчни са провели 32 такива търга, като постъпленията от продадените вещи и имоти в хазната са близо 440 хил. лева.

„С фирмите и гражданите, които имат временни затруднения за плащане, постигаме споразумения за тяхното разсрочване, като по този начин не пречим на  дейността им. Спрямо длъжниците, които имат възможност да платят, но не го правят, предприемаме и крайни мерки, като запор и изземване на парични средства от  касите.  През месец август тази мярка е приложена в 22 обекта от обхвата на ТД на НАП Варна, като иззетите суми от касите на длъжниците са в размер на 60 хил. лева. В Добрич също са селектирани такива обекти и предстои в скоро време да бъдат посетени от публичните изпълнители“, заяви директорът на „Събиране“ в НАП Варна Властиана Николова.