Дончев: Това не е бежански поток, а преселение към богата Европа

Политика

09-09-2015, 10:54

Снимка:

©Цветелина Ангелова

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Отказът на въздушен коридор за руския самолет е техническа процедура, подчерта той

Това не е политическо решение, а техническа процедура, заяви по НТВ вицепремиерът Томислав Дончев по повод отказания коридор за руски транспортен самолет с хуманитарна помощ към Сирия. "Там имаше безспорно тоталитарен режим, но противникът на този режим не е наш приятел, този, който избива невинни граждани, няма как да ни е приятел", обясни Дончев.


Според официалното съобщение на Външно министрество основанието за този отказ е свързано с некоректно посочена информация в исканията за прелитане през българското въздушно пространство, относно целта на полетите и превозвания товар.


По повод квотите за бежанци вицепремиерът коментира, че някои страни-членки поставят зависимости между приема и други искания, напр. за Шенген, но това били неща, които не трябвало да се манифестират. "Няма нищо официално поискано засега, има предварителни числа, но проблемът не е само в бройката и квотите. Ние като хуманни и солидарни дължим убежище, но огромна част от входящия поток идва без документи и всички твърдят, че са сирийци. Не става дума просто за бежански поток, това е някакъв вид преселение на народите към стара, богата Европа", подчерта Дончев.


"Европа не беше готова за такава криза, тя е поставена пред изпитание. Има различни морални въпроси, като напр. затварянето на трудовия пазар за българи и румънци, а сега той ще се натовари неимоверно", коментира още той.


По повод цените на горивата Дончев каза, че не ставало дума за акция, тъй като това били системни действия, така че да има функциониращ пазар на горивата и разумни пазарни цени. Относително малък бил размера на колонките, които ни лъжели с качество и количество, но проверките нямало да имат кампаниен характер, а ще са редовни.


"В една пазарна икономика дали надценката е висока или ниска е въпрос, по който е трудно да се произнасяме", каза Дончев. "Ако има формални белези за образуван картел, КЗК може да налага и глоби. Цените вървят надолу, иска ми се да вярвам, че това е резултат от пазара", добави той.