Кръвен тест показва кога ще умрем!

Английски учени направиха пробива след анализи на 150 човешки гена

Английски учени са разработили кръвен тест, който предрича кога ще умрем, определя риска ни от деменция и истинската ни биологична възраст, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БЛИЦ. Специалистите се съсредоточили върху стареенето на човешкия организъм и върху констатираната разлика с реалната възраст на пациента. Те потърсили "старчески признаци" в клетките, анализирайки 150 гена. Някои хора стареят по-бързо от други и с тях трябва да се провеждат по-отрано тестове за деменция и рак. Разработеният нов метод се основал на анализи на 54 000 генни маркера на здрави хора, водещи заседнал начин на живот. Те били на възраст между 25 и 65 години.
Маркерите били сведени до 150, но те представлявали истински "молекулен еталон за истинската биологична възраст на организма". Чрез него може лесно да се проектира в бъдещето здравният статус на индивида. Същият възрастов еталон се наблюдава в мускулите, мозъка, кожата и кръвта. За изследването му обаче е най-лесно да се вземат кръвни проби.
Тестът за предричането на смъртта бил изпробван в Швеция върху 70-годишни мъже и той дал точни показания за летален изход при тях в следващите 5 години.