Русия призна активизирането на военните доставки в Сирия

Свят

09-09-2015, 13:03

Снимка:

©Getty Images

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

И досега през България е имало такива полети, твърди "Ведомости", изпълняваме решение на ЕС, разяснява Митов

От началото на август Русия е активизирала доставките на военно оборудване и техника към Сирия за подпомагане на правителствените сили на Башар ал-Асад, който води война едновременно с опозицията и с бойците на "Ислямска държава".
Това съобщава днес руското издание "Ведомости", което се позовава на неназовани източници от военната индустрия, пише уебкафе.бг.


Доставките на оръжие и бойна техника се правят както по въздушен, така и по морски път.
"Ведомости" цитира източник, близък до Министерството на отбраната, който твърди, че и досега през България са осъществявани полети на руски самолети към Сирия, но значително по-рядко - по веднъж на няколко седмици.


Доставките на боеприпаси, оръжие и гориво за Сирия през последните седмици действително са се увеличили, твърдят източниците на изданието. Транспортните военни полети с въоръжение за силите на Асад се аргументират със задължения по договори, сключени преди 5-7 години.


Отказът на България да отвори въздушното си пространство за Русия означава, че вече всички военни полети ще се пренесат над Иран и Ирак.


Ако руските колеги са съгласни да бъдат проверявани полетите им на българското летище, ще им издадем разрешение. Така външният министър Даниел Митов отговори на руското недоволство след отказа на България да предостави коридор за полети към Сирия.
Официално Русия твърди, че изпраща "хуманитарна помощ" с транспортни самолети за сирийското население и дори поиска обяснения от България за недопускането на самолетите.


Пред руското издание "Ведомости" обаче изтоници от военното министерство потвърждават, че целта на зачестилите полети е доставка на въоръжение за силите на Башар Асад срещу "Ислямска държава".


"Ясно е, че с решения 782 от 2011 г. и 420 от 2012 г. на Съвета на ЕС, ЕС налага ограничения по отношение на доставките на определен вид стоки и услуги", обясни Даниел Митов днес.
"Всяка една от държавите-членки е длъжна да изпълнява тези решения. Когато има достатъчна информация, която ни дава основание да смятаме, че има разминаване между заявената цел на полетите и реалната доставка, това означава, че не сме издали решение поради тази причина", каза още той.


Според източниците на "Ведомости", все още е много рано да се говори за възможна руска военна намеса в операциите срещу "Ислямска държава" в Сирия.
"Сирия е единственият стратегически плацдарм на Русия в Близкия изток, а Москва би искала да защити този актив. Освен това Кремъл се опасява от войнстващия ислямизъм по подобие на ИДИЛ на собствената си територия, затова за Русия борбата с групировката е и фактор от вътрешната сигурност, а за разлика от Запада, Путин е заинтересован от оцеляването на режима на Асад", пише директорът на "Карнеги Европа" Ян Техау.


"Възниква въпросът: кое е по-лошото - Асад или "Ислямска държава"? Дори най-отявлените противници на Асад по-скоро признават, че в този случай той не е враг No.1. По този въпрос интересите на Русия и Запада в Сирия съвпадат", твърди анализаторът.