Прокуратурата пак погна пазарджишките ислямисти

Крими

09-09-2015, 13:32

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Обвинението е внесено отново в съда след отстраняване на процесуални нарушения

Пазарджишката окръжна прокуратура отново е внесла обвинителния акт срещу пазарджишките ислямисти, съобщават от държавното обвинение.
14 души са обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа и пропаганда на война.


От прокуратурата поясняват, че обвинителният акт е внесен отново днес, след като са отстранени съществените процесуални нарушения. Те станаха причина съдия-докладчикът от Пазарджишкия окръжен съд да го върне с разпореждане от 20 юли 2015 година.


Мотивите на магистрата бяха, че в досъдебното производство при предявяване на разследването и при изготвяне на обвинителния акт от прокурора са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Те били довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемите. Делото бе върнато на Окръжна прокуратура Пазарджик за отстраняване на допуснатите нарушения.


На съд са предадени 40-годишният Ахмед Муса от Пазарджик; 39-годишният Ангел Симов (Айри); 31-годишният Стефан Александров (Сюлейман); 33-годишният Светослав Манчев (Зекерия) - всички от Пазарджик. На съд се предават и Ерджан Смаил, на 33 години от Пловдив, Стефан Димитров (Тафик), на 31 години от Асеновград, Александрина Ангелова (Мелекшен), на 30 години, живуща в с. Старцево, общ. Златоград, Йосиф Минчев (Юсню), на 43 години от Пловдив, Рангел Илиев (Малкият Ремзи), на 37 години, Александър Иванов (Банго), на 37 години - и двамата от Пловдив, пазарджиклиите Орхан Бързак (Мазгала), на 40 години и Райко Карталов (Ремзи), на 31 г., Веселин Стефанов (Вайдин), на 28 години, както и 36-годишният пловдивчанин Ненко Щерев.


От прокуратурата поясняват още, че обвиненията срещу тях не са променени.
Обвинителният акт срещу 14-те родни "джихадисти" бе внесен в Пазарджишкия окръжен съд на 2 юли. Разследването е приключило в 7-месечен срок, припомня нюз.бг.


Образуваното наказателно дело от общ характер бе разпределено на съдия Ивета Парпулова. Няколко дни по-късно тя си направи отвод. Мотивите й са, че не би желала да възникне съмнение в обществото, че подсъдимият Ахмед Муса Ахмед няма да получи правосъдие от независим и безпристрастен съд, тъй като съпругът й е нает за адвокат на обвиняемия.
При повторното разпределение на делото за съдия-докладчик бе избрана Кристина Пунтева.


В края на 2014 година се проведе мащабна акция срещу разпространяването на радикален ислям. Тогава бяха арестувани 10 души от Пазарджик, Пловдив и Асеновград. Те бяха обвинени във възхваляване на терористичната организация "Ислямска държава" и призоваване към война.


Сред задържаните бе и водачът им Ахмед Муса Ахмед. Срещу него бе повдигнато и обвинение за ръководене на престъпна група и за проповядване на война. Ахмед Муса има и ефективна присъда по делото на имамите, която в началото на месеца бе увеличена на две години.