"Зрели и бесни" в 21-та Седмица на съвременното изкуство

Пловдив Лайф

09-09-2015, 17:23

Снимка:

©3.bp.blogspot.com

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Баня "Старинна" отваря врати за 18 артисти от Европа, Америка и България

Започва 21-то издание на Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив. Откриването е от 19:00 ч. в Баня "Старинна” с експозицията "Зрели и бесни”, която представя творбите на 18 артисти, които живеят и работят в Европа, Америка и България, пише Дарик.


Провокативното заглавие е от куратора Борис Костадинов, който идва от Виена, за да представи своя проект, създаден от поколението преминало в периода от падането на Берлинската стена до Световната финансова криза. "Зрели и бесни” събира гледните точки на артисти на възраст между 33 и 50 години. Творбите им задават въпроси и създават прогнози за бъдещето.


Влизайки в Баня "Старинна" виждаме 5-метрова дървена стълба, създадена от Правдолюб Иванов като символ на житейския път и обществената система. Оливер Реслер представя видео-инсталацията "Вземи площада”, която ни прави зрители на протестите в Ню Йорк, Мадрид и Атина.


Даниела Костова разказва историята на момиче, което се грижи за малката й дъщеря в Ню Йорк. Детегледачката всъщност е известен фотомодел, позиращ само за мъжки фото-сесии, а през свободното си време се превръща в жена, която гледа деца. Ангелика Кринцингер показва серия фотографии с поглед към бароковото минало.


Емил Миразчиев участва с интервю, направено в Иракли с основателя на "Подкрепа” Петър Манолов. Иван Мудов се появява като служител на бюро за обмяна на валута, Василена Ганковска и Боряна Венциславова документират живота на своите връстници, които не са емигрирали, а са останали в България. Луиза Марган ни изненадва с огромен скулптурен обект.